122 millióért kelt el egy magyar festmény

Vágólapra másolva!
Több mint félmillió dollárért kelt el Rippl-Rónai József egy korai műve, ami a magyar modern festészet egyik első nagy alkotásának tartott Kalitkás nő egy eddig szinte ismeretlen változata. A több rekordot megdöntő licitre egy chicagói aukciósházban került sor.
Vágólapra másolva!

A kalapács alá került Rippl-Rónai József Kalitkás nő I. című képe a chicagói Leslie Hindman Aukciósházban. A művet még a tengerentúlon is úgy mutatták be mint az 1100 tétel egyik legrangosabbját. Az 50 ezer dolláros nyitás után 20 ezres tételekkel haladt a licit, majd alig öt perc alatt elérte a félmilliós határt. A győztes vevő végül 522 ezer dollárért, vagyis - az árverési jutalékkal együtt - 122 millió forintért szerezte meg az alkotást. Ezzel nem csak az aukción eladott legdrágább Rippl-Rónai lett, de egyben a legdrágábban eladott modern magyar festmény és az Amerikában legdrágábban eladott magyar kép is.

A Kalitkás nő eredetijét a Magyar Nemzeti Galériában őrzik, de tudni lehetett, hogy létezik egy korábbi változat is. Az alkotó által tanulmánynak minősített képet 1892-ben állították ki először a párizsi Palais Galériában, majd 1947-ben került az Egyesült Államokba. Az elfeledett, majd előbukkant festmény kapcsán a chicagói aukciósház kereste meg a Rippl-Rónairól könyvet író Kieselbach Tamást, hogy állapítsa meg, eredeti-e a mű. Miután meggyőződtek a valódiságáról, és további szakértők is elismerték a felfedezés jelentőségét, a valószínűsíthető ár máris emelkedni kezdett.

Hozzáértők latolgatásai szerint, habár a mostani eladási ár is kivételes, talán még magasabb licitet sikerülhetett volna elérni, ha az aukcióra Magyarországon kerül sor. Szakmabeliek reményei szerint a kép új tulajdonosa hazahozza majd az alkotást hazánkba, hogy száz év után nálunk is újra kiállításra kerülhessen.