ok.hu

Szórakozás Színház
Filmklub
Zene
AXEtázis
Tévé
Vendégszoba
Nyár
Moziműsor
Tv-műsor
Programajánló
Galéria
Játszótér


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Rómeó és Júlia leszbikus változatban
2001. július 24., kedd, 20:45|Utolsó módosítás: 2001. július 24., kedd, 20:59

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A klasszikus tragikus szerelmi történetet leszbikus szeretőkre írva adják elő a Birminghami Művészeti Fesztiválon. A főszerepet játszó színésznők nem hagyják ki a darabból az ágyjelenetet, amelyben meztelenül láthatják őket a nézők, továbbá a szerelmes csókok sem maradnak ki az átiratból.

Olivia Hussey Zeffirelli filmjében

Az új darabban Kate Hilder és Bobby Bancroft színésznők teljesen meztelenül adják át magukat a testi szerelemnek, ami többek közt a Mediawatch UK helyi felügyelő szervezetének is szemet szúrt - tudósított a The Mirror. A szervezet elnöke, Tom Wareing kijelentette, hogy úgy látszik, ezúttal a szexuális romlottság színdarabba emelésével akarják megtölteni a darab készítői a színháztermeket.

A nem mindennapi feldolgozás rendezője, Nick Fogg (28) elmondta, a darab semmiképp sem fogható fel öncélú, pusztán támadó jellegű előadásnak. "Gondosan és ízlésesen kivitelezett modern darabról van szó, melyben szigorúan ragaszkodtunk az eredeti szöveghez"- nyilatkozta a rendezőnő.

Az irodalomtörténet-írók szerint nem teljesen egyértelmű nemi identitású Shakespeare klasszikusa többször felmerült homoszexuális műkedvelők körében. Többen úgy vélték, hogy nem szól hozzájuk a hetero szerelmesekről szóló darab, pedig az első előadások idején férfiszínész alakította Júliát is.

Shakespeare talán legtöbbször előadott darabját a 16. század legvégén mutatták be Londonban. Időtlen cselekménye, az ellenséges családok egymásba szerető gyermekeinek tragikus története, számtalan feldolgozásra adott lehetőséget nemcsak a színház, hanem a társművészetek terén is. Csajkovszkij klasszikus szerzeménye mellett Prokofjev és Gounod is írt zenét a mű alapján; Zeffirelli filmadaptációját (1968) is megelőzte és követte számtalan másik, köztük Baz Luhrmann (1996) sokak számára kedélyborzoló rendezése, melyben a veronai fiatalok történetét egy amerikai tengerparti város modern és gazdag világába helyezte át.

Caprio és Danes Luhrmann filmjében

A darab itthon is népszerű vidéken és a fővárosban egyaránt. A hagyományos adaptációk mellett Szegeden Korognai Károly rendezése Kentaur díszletével érdemel említést, valamint a Merlinben fellépő Atlantis Színház előadása Horgas Ádám rendezésében. Horgas a Buda Stage-en is rendezett egy Rómeó és Júliát: a darabot Nagy-Kálózy Eszter - többek közt Mercutio és Benvolio szerepében - valamint a Rómeó mellett a dajkát is alakító Rudolf Péter közreműködésével. Rendhagyó volt az 1996-ban a Trafóban a Mozgó Ház Társulat által bemutatott előadás, és 2001 áprilisában szintén a Trafóban a ravennai Fanny és Alexander együttes Rómeó és Júliája, mely a Dráma hat mozdulatban alcímet viselte.
Érdemes még megemlíteni egy pécsi honlapon talált merész átiratot is, melynek címe: "Rómeó és Júlia, avagy a veronai vámpírok véreset vizelnek". Továbbá ne feledkezzünk el a Delhusa Gjonnak köszönhetően magyarul is élvezhető slágerről sem.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
tovább
Fórum

Mit adsz a testemért cserébe?


Gregor Bernadett

film, színház

Daniel Radcliffe

színházműsor

Détár Enikő

szabadtéri színházak

amatőr színjátszás

színészek

díszlet- és jelmeztervezők

színházművészet