ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Picit más a dél-afrikai Barátok közt
2006. március 23., csütörtök, 14:22|Utolsó módosítás: 2006. március 23., csütörtök, 14:53

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Mondják-e Johannesburgban, hogy "Legyen ön is milliomos"? Milyen a Barátok közt Cape Townban? Ha már nincs pénzünk repülőjegyre és szállodára, legalább nézzünk rá a tévéjükre. Az internet jóvoltából olyan távoli és különböző kultúrájú országok tévéműsoraiba is belekukkanthatunk, mint Japán, Argentína vagy Indonézia. Biztos, ami biztos, azokkal kezdjük, ahol jártunk is: tévé bekapcs, pattanjunk át Dél-Afrikába.


Közszolgálat zulu nyelven 1/2. oldal >>

africa channel
Zoleka Moroka, azaz Sthandiwe Msomi, aki egy ikerpárt alakít, roppant rafináltan
Ajánlat
Nemzetközi tévéportál
SABC
Helyi szappanoperák
Az e.tv oldala
Még több helyi tévé
News24: helyi hírek (is)

Március idusán sehol egy szó Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor beszédeiről? Dél-Afrikából persze más a perspektíva: a South African Broadcasting Corporation (SABC) híreit a Brit Nemzetközösségi Játékok (Melbourne 2006) megnyitója, a friss Oscar-díjas Tsotsi szereplői, az önkormányzati választások és Jacob Zuma volt miniszterelnök-helyettes elhúzódó nemi erőszak pere uralják.

Közszolgálati tájékoztatást három párhuzamos hírműsor hivatott biztosítani. Az angol nyelvű News @ 7 az SABC-3-ra szorult, ugyanis az egyes zulu, a kettes pedig afrikaans nyelven sugároz - és ez még csak három, a Desmond Tutu érsek által Szivárvány-nemzetnek nevezett Dél-Afrika 11 (!) hivatalos nyelve közül.

A tévéműsor tehát egy sok ismeretlenes egyenlet. A helyi "Friderikusz", Xolani Gwala a bonyolultabb megoldást választotta, napi beszélgetős hírműsora eleve zulu és angol nyelvű. A trend azonban a többség ízlését kiszolgáló / formáló homogenizálás és egyszerűsítés. Nehéz is minden kisebbségnek kedvére tenni, a zajos botrányok viszonylag rendszeresek tévén belül és kívül egyaránt. Snuki Zikalala, a SABC fő hírszerkesztője például igencsak megizzadhatott, amikor az idei önkormányzati választások során, a négy parlamenti párt tévés vitáján néhány kisebb formáció is helyet foglalt. Szó szerint. A többi meghívott grabancnál történő kipenderítését élő adásban láthatták a nézők. No, nem mintha ötleteket akarnánk adni a hazai kis pártoknak.

Iskolatévé, ismétlés, infomercial

A nemzetiségi műsoroknak persze azért is nagy a jelentősége, mert a tévébambuló funkcionális analfabéták aránya igen magas Dél Afrikában. A 13 Magyarországnyi területen, összesen négy országos adó osztozik, a 3 SABC és az E-TV nevű kereskedelmi. Fizető kábelszolgáltató is van M-Net néven, vagy 50 tematikus csatornával, a nevek - Action-X, M-Net Series, M-Net Movies - magukért beszélnek.

Az SABC1 az iskolatévé, a reggeli sávban a YO TV szépre-jóra nevelő műsorai mennek, mint a Takalani Sesame. (Ha tehát a kedves olvasó egy utcát keres Sowetoban, egy szót máris tud. Az persze kétséges, hogy az említett szegénynegyedben, ahol az apartheid elleni felkelés kitört 1976-ban, lenne Szezám utca.)

Az E-TV-n van Napkelte - Morning Edition címmel, majd jönnek a délelőtti sorozatok. Az iskolakerülő ifjaknak szól az előző esti Backstage ismétlése. A dráma egy mondatban: "Sebastian bevallja Keketsónak, hogy már Naomit szereti. Katelgo elmonja Zinzinek, hogy Duma már sohase tér vissza. Sophie rájön, hogy ki az apja. Sírva elrohan, de Thapelo visszahozza." A Vulindlela College-ben csupa kaland a diákélet. Hogy melyik szereplő mit tanul, az nem derül ki.

A munkanap hátralévő része jobbára infomercial műsorokkal telik az összes csatornán. A műsornak látszó home-shopping adások, illetve a közszolgálati tévén is kíméletlenül a mozik közepére kent reklámok épp olyanok, mint itthon. Leszámítva azt az apróságot, hogy a lakosság bő háromnegyede fekete, így a sivatagban is kitartó dezodorok és jobbkormányos autók általi jobb életet elsősorban nekik ígérik.

Kora délután érkeznek a talk-showk. Mónika-Balázs helyét Oprah Winfrey tölti be egymaga, utána pedig - ki hitte volna? - jönnek a sorozatok.


1/2 következő oldal >>

1. Közszolgálat zulu nyelven

2. Fekete Barátok köztKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!