Bajai halászlé

bajai halászlé
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 60 perc, bruttó 60 perc

Alapanyagok:

  • 1 kg ponty (személyenként 1/2 kg)
  • 1 liter víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • halbelsőség ízlés szerint, ikra és tej
  • gyufatészta

Semmi más. Ha mégis vegyes halból főzzük, a hús háromnegyed része akkor is ponty kell, hogy legyen. Nem érdemes kis halat vásárolni, két kiló körül legyen a súlya, ez biztosan nem száraz, és szép halszeletek ("derekak") vághatók belőle. Ha a halunk ennél nagyobb, zsíros lehet a húsa, hiszen nem gyorsúszók, hanem kényelmes állatok.

Fontos, hogy a hal főzés előtt egy-két órát álljon sóban, ettől kerek ízt kap. Ezt kérhetjük már a halasnál is, Baján pucolva-szeletelve-sózva is megvehetjük a halat, kibelezve-lepikkelyezve egészben, vagy akár élve is. A bográcsba rétegezzük a halat, rászórjuk az apróra vágott vöröshagymát, felöntjük a vízzel és fel a tűzre!

A bajai halászlé keményfából rakott tűzön készül, erős, lobogó tűz kell hozzá, csak akkor lesz jó, ha végig forr! Mikor elforrja a habját, szórjuk rá a fűszerpaprikát, forgassuk, rázzuk a bográcsot, a fakanalat dobjuk messzire: soha nem keverjük, mert összetörik a hús!

Bő negyedóra elteltével tegyük bele a csípős paprikákat és a belsőséget. Ha kell, utána sózzuk, önthetünk bele némi félszáraz vörösbort, vagy egy kettévágott paradicsomot, ezt azért szoktuk, hogy ne főjön szét a kényes halhús. Elhagyható. A forrástól számított 30-35 perc múlva kész a halászlé.

Gyufatésztával kínáljuk a következő módon: a tányérba szedett tésztára a bográcsból merjük a lét, Baján először a levet eszik meg, utána a halhúst. Van, aki lapos tálra kiszedve az asztalra teszi, a bajaiak azt is egyenesen a bográcsból merik, lapos szedőkanállal.