Szicíliai túrótorta (Cassata alla Siciliana)

2012.03.26. 10:22

Forrás: táfelspicc

Elkészítési idő: 60 perc nettó, plusz az éjszakai pihentetés

Alapanyagok:

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál liszt

A tojásokat kettéválasztom.

A sárgákhoz adagolom a cukrot és alaposan kikeverem, félreteszem.

Kemény habot verek a tojásfehérjéből, addig, amíg a felfordított edényben megmarad a hab. A felvert habot ráöntöm a sárgákkal elkevert cukorra és hozzászitálom a liszt felét. Határozott mozdulatokkal össszekeverem a tésztát, majd hozzáteszem a többi lisztet is, így könnyű, levegős tésztát kapok. A tésztát előmelegített sütőbe toljuk. A sütőajtót ne nyitogassuk ész nélkül, mert a hideg levegőtől összeesik a tészta.

A tortához:

  • 400 g ricotta
  • 200 g porcukor a mázhoz
  • 200 g kandírozott gyümölcs apróra vágva (citrom, narancs, narancshéj) 
  • 100 g csokoládé lereszelve
  • 200 g cukor
  • egy vaníliarúd kikapart magja
  • rum ízlés szerint

A tortaforma aljába fektetem a piskótalapot., a forma oldalát is kibélelem piskótacsíkokkal.

A ricottát, a kandírozott gyümölcsökkel, a cukorral, rummal, vaníliával és a csokoládéval kikeverem, majd beletöltöm a formába.

A tetejére még egy vékony piskótalapot teszek, és egy éjszakát állni hagyom a hűtőszekrényben. A porcukorból, és egy kevés vízből mázat készítek, beborítom vele a tortát, és ha megszikkadt, tálalom.

Tanácsok: Ahhoz, hogy megállapítsuk, megsült-e a piskóta, ne bökdössük villával, tűvel, egyéb szerszámokkal: tegyük rá a kezünket és gyengéden nyomjuk meg - a kész piskóta visszarúg. Tortalapot 170-180 fokon, piskótalapot 160-170 fokon süssünk. A kész piskótát fordítsuk ki rácsra, azon hagyjuk kihűlni.