Vágólapra másolva!
A tejpazarlás ugyanolyan káros a környezetre, mint több ezer autó kipufogógáza - áll egy friss tanulmányban. A kutatók a baromfifogyasztást is visszavetetnék a környezet érdekében.
Vágólapra másolva!

Brit tudósok kiszámolták, hogy a 360 000 tonna tej (ennyit öntenek ki a csatornába a britek évente) üvegházhatású gáztermelése egyenértékű 20 000 autó által kibocsátott 100 000 tonna szén-dioxiddal. A tudósok szerint ráadásul a tejpazarlás megelőzhető lenne, a legtöbb tejet ugyanis azért öntik ki, mert túl sok van egy csomagban, így megromlik, megsavanyodik. A kutatók emellett azt is állítják, hogy ha a fejlett világ Japán szintjére venné vissza a baromfifogyasztást (ez körülbelül fele annak, amennyit Európában most eszünk), akkor az üvegházi gázok csökkenése felérne 10 millió autó eltűnésével az utakról. A tudósok szerint, az ételpazarlás megszüntetésével és, ha hús és péksütemények helyett inkább zöldséget fogyasztanánk, erősen visszaesne az üvegházi gázok - elsősorban a dinitrogén-oxid - termelődése. David Reay a kutatás vezetője elmondta, most hozzávetőleg 30 százaléka megy pocsékba az élelmiszernek. Amennyiben ezt sikerülne megszüntetni, az olyan lenne, mintha 20 millió autó tűnne el az utakról.