Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 1 óra

Hozzávalók:

  • 325 g vegyes mag (dió, mogyoró, mandula, kesu nagyobb darabokban)
  • 40 g kakaópor
  • 200 g kandírozott narancshéj és egyéb aszalt/kandírozott gyümölcsök
  • 110 g liszt
  • 1 ek fahéj
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 1,5 tk őrölt bors
  • fél tk őrölt csili
  • 1 csipet só
  • 85 g olvasztott étcsokoládé
  • 200 g cukor
  • 210 g méz

 

Egy nagyobb tálban összekeverem az összes száraz hozzávalót, majd az olvasztott csokoládét. A cukrot a mézzel addig forralom, amíg enyhén besűrűsödik (6-8 perc), végül hozzáöntöm a többi alapanyaghoz, és alaposan elkeverem. Egy tortaformát kibélelek sütőpapírral, ezt enyhén megkenem olajjal vagy vajjal, majd mintha kilisztezném, megszórom vékonyan kakaóporral. Belesimítom a keveréket, és 165 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütöm. Miután kissé kihűlt, késsel leválasztom a tortaforma oldaláról, leveszem az aljáról a sütőpapírt, és vastagon megszórom porcukorral. Sütőpapírba csomagolva hónapokig eláll (-na, ha lenne rá esélye).