A szőlő csak nyersen jó?

Szőlős focaccia
Vágólapra másolva!
Dübörög a szőlőszezon, mi pedig nem arra vagyunk szocializálva, hogy süssünk belőle valamit. Pedig a szőlő zseniális alapanyag, csak magozni ne kéne. 
Vágólapra másolva!

Persze nincs jobb, mint nekiesni egy nagy tál otellónak, és akármilyen édes, addig enni, amíg szétmarja az ember torkát és nyelvét, vagy muskotályos szőlőt enni vajas vagy zsíros (!!!) kenyér mellé, de ez ennél sokkal ennél sokoldalúbb gyümölcs, például desszertekbe is, és nem csak mazsola formájában, amit úgyis minden második ember szívből gyűlöl. Szőlő, ahogy eddig még soha.

Szőlős focaccia Forrás: Táfelspicc

Ahogyan már írtuk, a szőlőnek rengeteg jó tulajdonsága van, amit az őszi vitaminpangásban érdemes kihasználni: B1-, B2- és K-vitaminban, folsavban biotinban gazdag. Jó kálium-, foszfor- és cinkforrás, jelentős mennyiségben van benne kalcium, nátrium és magnézium, valamint kis mennyiségben vas is. Ásványi anyagai jó hatással vannak az idegrendszer működésére, erősítik a fogakat és a csontrendszert.

Minél sötétebb színű a szőlő, annál magasabb az antioxidánstartalma. Egyik alkotóeleme a kvercetin nevű flavonoid, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást.

És ugye finom.

Szőlős zöldsaláta Forrás: Táfelspicc

Ezen kívül érdemes a konyhában is kipróbálni a különböző fajtákat. A szőlő lehet sós és édes ételek főszereplője, de fontos, hogy felhasználás előtt ki kell magozni, ez egy kikerülhetetlen folyamat, mivel a szőlőmag nagyon zavaró: ropog, elrághatatlan és ha szétturmixolnák, még keserűvé is teszi az ételt.

Hideg szőlőleves Forrás: Táfelspicc

Az otelló markáns íze miatt jó lekváralapanyag, illik más karakteres ízekhez, mint a véreshurka, vagy akár a gyöngyhagymához is. Az egyik legjobb, ami történhet szőlővel, ha meggrillezik, ilyenkor enyhén karamellizálódik a benne lévő cukor, a héja felpattan és kifolyik az édes gyümölcslé. Próbálják ki, hogy hús mellé, a tepsibe szórnak szőlőszemeket, így a gyümölcs leve és a hús szaftja finom mártássá alakul sütés közben, ahogy szőlős birkanyak receptünkben is történik. Fűszerek közül jól illik hozzá a rozmaring, kakukkfű, koriander.

Szőlős gazpacho Forrás: Táfelspicc

Magas víztartalma miatt levest is készíthetnek belőle, édesen fahéjjal, borral és citrushéjakkal, viszont uborkával és olívaolajjal hisztérikusan jó gazpachonak: a mandula, a olívaolaj, a szőlő és a fokhagyma kiválóan illenek egymáshoz. A szőlő és a sajt szokványos párosítás, egy könnyű zöldsalátában olívaolajjal, borecettel és ropogós mandulával viszont egészen új szintre kerül.

Az örök klasszikus párosítás pedig a Grana Padano édes fehérszőlővel.

Receptek a hajtás után.