Fotó: Szabó Balázs [origo]

Elkészítési idő: nettó 25 perc nettó, 150 perc bruttó

Alapanyagok:

  • 1 kg abált pacal (marhaszív és színhús is javasolt, mi ezt kihagytuk)
  • fél csokor menta egészben
  • 2 darab zöld csili
  • 2 darab piros csili
  • 2 fej hagyma karikázva
  • fél csokor libatop (mirhafű, amit korianderrel is helyettesíthetünk)
  • 2 szál nagyobb sárgarépa karikázva
  • 2 szál fehérrépa karikázva
  • 1 fej zeller kockázva

a díszítéshez:

  • 1 fej öröshagyma apróra vágva
  • 2 lime gerezdekre vágva
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva

A pacalt a mentával, csípőspaprikákkal, a hagymával, epazotéval és annyi vízzel, amennyi bőven ellepi másfél óra alatt majdnem teljesen puhára főzöm.

Hozzáadom a répákat és a zellert, majd további fél órán át főzöm, ammíg a pacal megpuhul.

Tányérokra adagolom, majd mindenki annyi apróra vágott hagymát, friss koriandert, csípős paprikát és lome-ot adagol hozzá, amennyit szeretne. Leöntöm a főzőlével, tortillát vagy friss kenyeret adok hozzá.