Az indián fánkja majdnem magyar

indiáner csomag
Vágólapra másolva!
Indiánerrel rég nem találkoztunk cukrászdában, pedig ez a könnyű, habos és végtelenül egyszerű sütemény joggal kerülhetne a vitrinekbe. Megmutatjuk, hogyan készül házilag.
Vágólapra másolva!

Az indiáner (vagy indusfánk) története szorosan összefügg a bécsi Theater an der Wien színházzal, amelynek a 19. század első felében gróf Pálffy Ferdinánd volt az intendánsa. Zsemley Oszkár leírása szerint (a 20. század közepén kiadott A magyar sütő-, cukrász- és mézeskalácsosipar történetéből) a gróf felfigyelt egy Európát beutazó indián artistára, akit sikerült vendégszereplésre szerződtetnie a bécsi színházban.

Csinos kis indiánerek Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A történet szerint a gróf azzal bízta meg a szakácsát, hogy alkosson egy olyan édességet, amely hasonlít az artista bőrszínéhez. A sütemény annyira ízlett a grófnak, hogy elrendelte, hogy belépéskor minden egyes látogató kapjon egyet ingyen. Másnap pedig Bécs összes cukrászdájában az új süteményt, az indiánert keresték.

Ha igaz a történet, akkor nem lehetett egyszerű helyzetben a szakács (sem segítői), mert ugyan ma könnyen lehet géppel habot verni nagy mennyiségben, de az 1800-as évek elején ez szép kihívás volt, főleg ennyi embernek. Ugyanis az indiánerhez kisebb piskóta köröket sütünk, a belsejét kikaparjuk, az így kapott üreges lapokat csokoládéba mártjuk, majd kettőt felvert tejszínhabbal töltünk és összeragasztjuk őket. Ma már kevés cukrászdában találunk indiánert, mivel frissen a legjobb, de otthon egy nyugodt vasárnap délután kényelmesen összedobható édesség, csak persze sok kell belőle.

Indiáner

Elkészítési idő: nettó 25 perc, bruttó 1,5 óra

Alapanyagok:
a tésztához:

  • 4 egész tojás
  • 40 g cukor
  • 100 g liszt
  • 1 ek víz

a töltelékhez:

  • 2,5 dl tejszín
  • 2 ek porcukor
  • opcionális: fél vaníliarúd magjai

a bevonáshoz:

  • 100 g étcsokoládé
  • 1 ek olaj

A piskótakorongokhoz a tojásokat kettéválasztom, a fehérjéből és a cukorból selymes habot verek. A sárgáját 1 evőkanálnyi liszttel és a vízzel csomómentesre keverem. Ehhez fokozatosan hozzáadom a fehérjehabot, majd a lisztet. Habzsákba töltöm.

3-5 centis halmokat nyomok belőle sütőpapíros tepsire. Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

180 fokon 8-10 perc alatt világosra sütöm.

A kisült, kihűlt korongok közepét óvatosan kivájom (ezt hívják hörzsölésnek)
A korongok felét egyenesre vágom, ezek lesznek az indiánerek talpai.
A csokoládét vízgőz felett megolvasztom, hozzákeverem az olajat, így könnyebben kezelhető.

Minden korongot kimártok benne Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Sütőpapíron vagy rácson hagyom megkötni Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A cukorral (és a vaníliával) felvert habbal töltöm és ragasztom a korongokat Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Kell-e dupla mennyiség? Ó, igen.