A hasonló formájú mérgező rokonságnak köszönhetően a piruló nem értékesíthető gomba, ezért legfeljebb saját szedésből, vagy ajándékba lehet kapni. Ezért, és ismételten a mérgező rokonság (gombák úgy általában) miatt most is kiemelten fontos, hogy a gombát minden esetben vizsgáltassák be szakértővel, amelyre elsősorban piacokon van lehetőség, vagy a linken található címeken.
A piruló azért sem veszélytelen, mert annyira ez is mérgező, hogy kötelező legalább 20 percig főzni. Ez némiképp behatárolja az elkészítési módokat (pl. nem lehet rántani) de a piruló így is megéri, mert füstös, pörkölt törökmogyoróra emlékeztető ízével az egyik legfinomabb étkezési gomba.
Szintén galóca a császárgomba vagy császár galóca (Amanita ceasaria) amely nevét pont arról kapta, hogy már a római császárok is kedvelték. A piros császár viszont hazánkban védett, így tartsák tőle távol magukat, a bevizsgáló mindenképpen el fogja venni az óbudai piac gombavizsgálójánál kitett listaár alapján darabonként 5000 forint eszmei értékkel rendelkező finomságot.
Aki pedig ért hozzá, reméljük tiszteli annyira az általa alaposan ismert világot, hogy nem eszik védett élőlényeket. Akár panda, énekesmadár, delfin, vagy gomba legyen az.
Előkészítés után elsősorban sütni érdemes, mert a kifejezetten finom ízű gombának a paprikás, pörkölt, egyéb fűszeres ételek csak elnyomják a karakterét.
Kevés olajon, alacsony lángon 20 percig sütve készen is vannak, ekkor akár egy rántottát is üthetnek rá, vagy felszeletelve, egy kevés tejszínnel kikeverve egy tésztára is rakhatják.
A piruló a hosszú főzési idő miatt kicsit előpirítva rizottóba, vagy tejszínes gombalevesbe is kerülhet. A tárkony, zöldkoriander és a petrezselyem szépen illenek hozzá a zöldfűszerek közül.