Üdítőzés helyett cigizhet is akár

üdítős palackok
Vágólapra másolva!
Egy Amerikában elvégzett kutatás kapcsolatot talált az üdítőfogyasztás és a sejtek fokozott öregedése között.
Vágólapra másolva!
Forrás: Flickr - Mike Mozart

Régóta lehet sejteni, hogy nem tesz különösebben jót az egészségnek, ha az ember naponta több pohár cukorlevet tol be az arcába. Sajnos vagy nem sajnos, az evolúció jelenleg még nem jutott el arra a szintre, hogy az emberi szervezet alkalmazkodni tudjon az ipari mennyiségű finomított cukor rendszeres fogyasztásához, úgyhogy az efféle magatartást nyugodtan nevezhetjük kockázatkeresőnek is.

Egy közelmúltban elvégzett kutatás, amely az üdítőfogyasztás és a cukorbetegség, szívbetegségek kialakulásának kapcsolatát elemezte, arra jutott, hogy a legtöbb üdítő az ismert egészségügyi kockázatokon kívül a fehérvérsejtek kromoszómáit is megrongálja. A leukociták kromoszómáin található ún. telomerek hosszúsága kapcsolódik az élettartamhoz: minél rövidebbek, annál öregebbek a sejtek.

A több mint ötezer beteg egészségügyi adatainak és életmódjának elemzésével elvégzett kutatás azt találta, hogy napi 2,5 dl üdítő elfogyasztása kb. két évvel öregíti a sejteket. Ez pontosan olyan – írják a tanulmány szerzői – mint a dohányzás, az is körülbelül ennyivel öregít.