Béreljen ön is tyúkot!

TO GO WITH AFP STORY BY ANNE CHAON "Poulet de Bresse" chickens are pictured on December 18, 2014 in a farm at Viriat village near Bourg-en-Bresse, eastern France. White Bresse de Beny chickens and capons raised in the area of Bresse are market with the "poulet de Bresse" French controlled designation of origin (AOC) and are regarded as a premium product and command higher prices than other chickens. AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
Vágólapra másolva!
Sosem mert autót vagy ingatlant lízingelni? Természetes ételre vágyna, de a házmester lekapná a tíz körméről, ha a lichthofban tyúkot tartana? Most van megoldás: lízingeljen falusi tyúkot, cserébe hetente vehet finom tojást.
Vágólapra másolva!

A bolti, szupermarketes tojás kényelmes ugyan, de nem összehasonlítható a tanyasi, kapirgálással relaxáló madarak tojta példányokkal. Nem véletlen, hogy sokan keresik, hol és kitől vehetnének garantáltan falusi, magyar tojást – nem olyat, amit csak annak állítanak be. Számukra lehet érdekes megoldás az új hazai ötlet, a YouTyúk, vagyis a tyúkbérléses tojásrendelés.

Forrás: AFP/Bengt Olof Olsson

A helyzet kívánta

Balogh Ákos alapító a kezdetekről elmondta: „Láttam mindkét oldalt, szembesültem azzal, hogy a vevők és a termelők lehetőségei nem találkoznak. A városiak között is egyre nagyobb a tábora azoknak, akik megfelelő minőségű, egészséges magyar élelmiszert keresnek, de nincsenek könnyű helyzetben.

A vidéki termelők között általános, hogy aki dolgozik, nem ér rá a standnál állni, a megtermelt tojás nem jut el a fogyasztókhoz – éppen ezért sokan nem is foglalkoznak tyúkokkal, állatokkal, mert nem éri meg. Ez paradox helyzet, gondolkodásra késztetett, így találtam ki a YouTyúkot, hogy levegyem a terhet azok válláról, akik nem tudnak piacozni, vagy nincs lehetőségük termelőket keresni. Idén októberben kezdtünk, eddigi tapasztalataink alapján van igény a szolgáltatásra.”

Még csak két térségben

A rendszer egyelőre Veszprém környékén és Budapesten működik. Rendelni többféleképpen, az online felületen levő menüben, e-mailben vagy telefonon lehetséges. Fontos, hogy felmérjük, hány tojást szeretnénk hetente – ez alapján a kalkulátor kiszámolja, hány tyúkot bérelünk majd.

Nemcsak a mennyiséget, hanem a gazdát is kiválaszthatjuk: jelenleg három termelői helyről érkeznek a tojások. Sári Gyula, a Tradler család vagy Sinka Klári és Ádám birtokán élnek a tyúkok. Nem ketrecekben, hanem szabadban kapirgálva, így nem a szokásos, táppal tömött madarak alól kerülnek ki a tojások – ez szavatolja az egészséges, minőségi árut.

Ahhoz, hogy az árut csütörtökönként házhoz szállítsák, minden kedden este nyolc óráig kell leadni a rendeléseket. A YouTyúk részéről hangsúlyozták, hogy itt kistermelőkről van szó, paraszti ritmusról, így fontos, hogy vevőként is előre gondolkodjunk, tervezzünk – az alapító Balogh Ákos szerint ez nem gond, mert a tojások vevői pont olyan emberek, akik szeretnének elfordulni a nagyáruházak ipari termelésű, gyakran külföldi árujától.

Miért fontos, hogy négy hétre előre rendeljünk?

A mai fogyasztási kultúrában meglepő, de a YouTyúk-gazdák és vevőik egy hosszú távú szimbiózis megteremtésére törekednek. A friss házi tojáshoz állatok is kellenek, amelyeket be kell szerezni, fel kell nevelni – nincs korlátlan beszerzés. Ez emberi léptékű gazdálkodás, fontos, hogy a vevő és az állattartó is számíthat egymásra.

A legrövidebb foglalási idő négy hét, ám akik nem elégedettek a szolgáltatással, teljes pénz-visszafizetési garanciára számíthatnak. Felkészülve az élethelyzetre, hogy néha több vagy kevesebb tojást igénylünk, havonta egyszer minden vásárló kérhet eltérő mennyiséget a megállapodotton túl is – így nem lehet gond a felkészülés egy családi ünnepségre sem, hiszen ha kell, az alaptétel háromszorosát is megrendelhetjük ilyenkor. Aki viszont kevesebb tojást kér, nem károsul, mert a fennmaradó összeget egyszerűen levonják a következő havi rendelés árából, vagy hónap végén visszaadják.

Forrás: Thinkstock

Mennyibe kerül a tojás?

A tojások darabja 34 Ft, ehhez hozzáadódik a tyúk bérleti díja, ami Veszprémben és környékén 250 Ft/hó, Budapesten 450 Ft/hó – ez a magasabb díj a szállítási költségek miatt alakult ki. A YouTyúk célja egyrészt lehetőséget, biztonságot adni a vidéki állattartó családoknak, másrészt szeretnék, ha személyes, bizalmi kapcsolat állna az egészséges élelmiszerek vásárlása mögött.

Merre tovább?

A vállalkozás weboldala kiemeli: hosszú távú céljaik között szerepel, hogy a saját szántófölddel nem rendelkező termelőiknek takarmányt biztosíthassanak, amihez növénytermesztőket vonnának be a YouTyúkba. Ezzel teljes rendszer jöhetne létre, amely figyel a helyi értékekre és igénybe veszi a lokális erőforrásokat.

Nem egyformák

A gazdák alternatív tartásban nevelik az állataikat, vagyis a tyúkok zömmel a szabadban élnek, nappal kapirgálnak, mozgásban vannak, éjjel pedig ólba vonulhatnak vissza. A természetes feltételeknek hála a tojás minősége meghaladja a nagyüzemi konkurenciáét. Akárcsak régen, a családi igények kielégítésére szolgáló háziállatoknál, a tojásokat nem osztályozzák méret szerint – a YouTyúkok nem látnak ketrecet, osztályozógépet és neonfényű gyárat.

Balogh Ákos a Táfelspiccnek azt mondta: „A tyúkfoglalással az állat és a tojás érzelmileg is közelebb kerül a vásárlóhoz. Természetesen nincsen matrica egyik állaton sem, nem mutatják, melyik kié; ez egy jelképes örökbefogadás. Ennek ellenére a YouTyúk-vásárlók meglátogathatják a gazdákat, megnézhetik, milyen körülmények között nevelkednek azok az állatok, melyek tojását hétről hétre megveszik.

Forrás: Flickr/George Redgrave

A kiszállítás gyűjtőpontokra irányul, nem magánlakások címeire, azonban nem gond egy új hely bekerülése a rendszerbe. Ha egy munkahelyi kollektíva úgy gondolja, hetente megvennék a maguk adagját, együtt jelentkezhetnek – nekünk mindegy, hogy ez irodaház vagy egy betonkeverő állomás. Vannak terveink, természetesen szeretnénk bővülni. Ehhez nemcsak vevők, hanem gazdák jelentkezését is várjuk: hiszünk benne, hogy létjogosultsága van az ilyen összekötő kapocs jellegű szolgáltatásnak.”