Gluténmentes kenyér

Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 1,5 óra

Alapanyagok:

  • 200 g rizsliszt
  • 50 g kukoricaliszt (vagy kukoricakeményítő)
  • 2 ek lenmagliszt (vagy gesztenye-, tökmag-, mandulaliszt, darált dió, végtelen lehetőségeink vannak)
  • 3 dl tej
  • 20 g élesztő
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor

A liszteket összekeverem. Az élesztőt, 2 ek tejet, a cukrot és 1 ek lisztkeveréket simára keverek, 15 percig állni hagyom. Ezután összekeverem a hozzávalókat úgy, hogy kifejezetten lágy, kissé folyós tésztát kapjak. Hosszúkás, magas falú, papírral bélelt sütőformába (nem-cakkos őzgerinc) simítom, 10 percig állni hagyom. 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben (vagy 220 fokos sütőtérben) 45 perc alatt készre sütöm.

Gluténmentes nokedli

Elkészítési idő: nettó 10 perc, bruttó 35 perc

Alapanyagok:

  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 15 dkg kölesliszt vagy rizsliszt
  • 2 tojás
  • 1 tk só
  • víz

Az alapanyagokat fakanállal összekeverem, annyi vizet adok hozzá, hogy lágy tésztát kapjak. 15 percig állni hagyom, majd lobogó forró vízbe szaggatom. 2-3 perc után, mikor már feljöttek a víz felszínére, leszűröm, 1 ek olívaolajjal vagy vajjal összekeverem, hogy ne tapadjanak össze. Forrón tálalom.

Gluténmentes szélesmetélt

Elkészítési idő: 20 perc

Alapanyagok:

  • 100 g rizsliszt
  • 30 g tökmagliszt
  • 1 tojás
  • 1 tk só
  • 1-2 ek víz

Az alapanyagokat összegyúrom. Ruganyos, nem morzsálódó, könnyen formázható tésztát kell kapnom, ha szükséges, fokozatosan vizet gyúrok hozzá. Rizsliszttel meghintett felületen a lehető legvékonyabbra nyújtom, majd késsel félcentis csíkokra vágom. Lobogó forró vízben 4-5 perc alatt megfőzöm, leszűröm. Még melegen tálalom szósszal, vagy meglocsolom olívaolajjal és egy fél maréknyi parmezánnal: egyszerű, de nagyszerű ebéd.