Nem baj, ha lejön a tojás foltja

tojás foltos tojástartó
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban bejárta a Facebookot egy kép, amelyen egy adag héjas, főtt tojás szerepelt. A tojás héján levő sötétebb árnyalatú barna foltokat pedig nagyobb területen lekaparták. A kép készítője értetlenségének adott hangot a jelenséget illetően, pedig a folt is teljesen normális, és az is, ha lejön.
Vágólapra másolva!

Szeretünk nem úgy gondolni a tojásra, mint ami a tyúk seggéből (pontosabban tojócsatornájából) került a tányérunkra, hanem valami olyasmire, ami csak úgy lett. Szépen, tiszta körülmények között keletkezett, és egyáltalán nem érintkezett mondjuk tyúkszarral.

Ez pontosan ahhoz hasonló jelenség, hogy nem szeretünk azzal szembesülni, hogy az aranyos kis barikát valaki levágta, mielőtt rozéra sütöttük a bordáját. A tojástól is szeretjük fejben távol tartani a gyakran nem túl tiszta tyúkólat, a fészket. Pedig aki szerzett vidéki rokontól rendes tojást, valószínűleg nem egyszer szembesült azzal, hogy a tojás héja bizony nem steril. De a kellően szigorú egészségügyi szabályozásnak köszönhetően ugyanis, mire a tojást a boltban megvesszük, fertőtlenítették a héját, és megtisztították mindenféle szennyeződéstől, a tojások nagy része ezért szép, sima héjú, és homogén színű.

Ha a tojás héja mégsem ilyen, az sem feltétlenül baj.

"A tojáson esetleg kialakuló apró barna pöttyök, amik akár körömmel is lekaparhatók, egyszerű pigmentfoltok" – mondta megkeresésünkre Deméndi György, a Farmtojás Kft. termelési vezetője. Ezek a pigmentfoltok a héjképződés során kerülnek a héj külső felszínére, és befolyásolhatja az állat által fogyasztott takarmány vagy a genetika is. Vannak ugyanis olyan tyúkfajták, amelyek hajlamosabbak foltos tojást tojni, és vannak olyanok, amelyek kevésbé.

Lekaparható foltok Forrás: Táfelspicc

Ez ugyanolyan, mint hogy vannak fehérebb és barnább tojást tojó tyúkok, illetve vékonyabb és vastagabb héjú tojást tojók.

Ezektől a barna foltoktól nem kell tartani. Ha más típusú szennyeződés van a tojáson, esetleg zöldes árnyalattal, akkor viszont mossuk meg felhasználás előtt.

Viszont ha már megmostuk, használjuk is fel, mert a mosással eltávolítjuk a tojás első védelmi vonalát, és utána már a héj pórusain könnyebben bejutnak a kórokozók.