Elkeserítő az idei almatermés

2015.08.14. 12:24

Az idén 500 ezer tonnához közeli almatermés várható az országban a tavalyi több mint 900 ezer tonnával szemben – közölte az Alma Terméktanács elnöke.

Takács Ferenc, az újfehértói központtal működő Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetője elmondta, hogy júniusban még 500-600 ezer tonna körüli termést becsültek a szakemberek, de a nyári aszálykárok miatt inkább a félmillió tonnához lesz közelebb a mennyiség.

A kevesebb termés mellett jelentős minőségi problémákra, méret és színeződési gondokra is lehet számítani a csapadékhiány miatt. Takács Ferenc kiemelte: „A lassan extrém méretű aszály az ország szinte minden ültetvényét sújtja”. A júliusi, augusztusi két-két hetes, negyven fokhoz közeli hőség még a legkorszerűbb, öntözött ültetvényekben is terméskiesést okoz, mivel a gyümölcsök mérete lényegében nem fejlődött a fákon. Hozzátette, hogy a későbbi érésű fajtáknál még javulhat a gyümölcsméret és a színeződés, ha kedvezőbbre fordulna az időjárás.

Hiánycikk lesz az alma?Forrás: Skånska Matupplevelser©Gunnar Magnusson

Kitért arra is, hogy az idei terméskilátásokat már eleve meghatározta a tavalyi almamennyiség, amely az utóbbi húsz évben a legnagyobb volt. Emellett rügypattanás és virágzás között számos helyen voltak lokálisan fagyok, ami szintén rontotta a termést. Összességében rossz terméskilátásokkal jellemezhető az ültetvények mintegy kétharmada, 17 ezer hektárnyi almás; jó, vagy elfogadható termés csak a maradék egyharmadban várható.

A várható piaci helyzetről az Alma Terméktanács elnöke kifejtette: az értékesítési árak szempontjából lényeges, hogy Európában sehol sem várható nagy termés. A tavalyi készleteket a tárolókból már eladták és az almasűrítmény piacán is hasonló a helyzet. A tavalyi időszakhoz viszonyítottan így jóval intenzívebb kereslet mutatkozik az alma iránt, az olasz, osztrák és szlovén kereskedők már meg is jelentek.