Villanyáram lehet a felesleges élelmiszerből

villamosenergia, áram
Vágólapra másolva!
Miközben a világ egyik részén alig van ennivaló, a másik felén akár 40 százaléknyi is a szemétbe kerülhet. Egy új kezdeményezés most áramfejlesztésre használná a felesleges élelmiszert Amerikában. 
Vágólapra másolva!

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) adatai szerint az emberi fogyasztása termelt élelmiszer körülbelül egyharmada kerül a szemétbe. Az Egyesült Államokban ez a szám még magasabb, ráadásul

a szemétlerakókba kerülő ennivaló a rothadás során metánt bocsát ki,

amely növeli az üvegházhatást, így rendkívül káros.

Ételből villanyt? Minek? Forrás: Pixabay, Ulrike Mai

Gázból villanyt

Pont ez a tulajdonsága teszi azonban alkalmassá az áramtermelésre. Az amerikai Colorado állam biogáz projektje keretében a legnagyobb népességű területekről begyűjtik az élelmiszer hulladékot, majd egy baktérium segítségével felgyorsítják a szemét rothadását. A keletkező metángázt átalakítják természetes gázzá, amivel pedig áramot termelnek, amelyet egy 20 éves szerződés keretében eladnak a Sacramento önkormányzatnak.

Bár a kezdeményezés remekül hangzik, az ötletnek vannak kritikusai. Darby Hoover környezetvédelmi szakértő figyelmeztetett, hogy a biogáz használata nem minden város számára megoldható, mivel

a szükséges létesítmények megépítése rendkívül költséges.

Ezen kívül többen attól tartanak, hogy az élelmiszer hulladék ilyen irányú felhasználása további pazarlásra bátorítja a fogyasztókat. Egy kutatás szerint, ha az emberek tudják, hogy szemetük egy biogáz gyárba kerül, kevésbé éreznek bűntudatot, amiért ennivalót dobnak ki.

Mi lesz az ételszeméttel? Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Máshol éheznek

Az amerikai környezetvédelmi ügynökség, az EPA szakembere, Virginia Till felhívta rá a figyelmet, hogy a legfontosabb feladat „elsősorban a hulladék csökkentése”. De ezzel egy időben Till azt is elismerte a Food and News szerint, hogy a szemétbe kerülő ennivaló biogázzá, majd árammá alakítása csodálatra méltó.