Bagett, ami kezdőknek is menni fog

2016.07.16. 08:29

Sajnos nálunk a faluban nem jó a kenyér. A kifli meg pláne – a héj alatt csak a levegő van, szomorú tésztaváz a nagy semmi körül. Az este vett áru reggelre kuka, korán, az ovis és bölcsis kör előtt meg ki a fenének van kedve elcaplatni a pékig?

Megoldás? Van, kettő is. Az ember vagy lemond a péktermékekről, és örökre húst eszik zöldséggel, vagy nekiáll sütögetni. Egy-két letesztelt recept után úgyis kialakul egy jolly joker, amely alkalmazkodik a sütőnkhöz, a ritmusunkhoz és az ízlelőbimbóinkhoz. 

A natúr változatFotó: Zirig Árpád

A múltban bezzeg volt anyag

Amikor 19-20 évesen, először hozott nekem nő ágyba frissen sült kenyeret, alig bírtam megszólalni a meghatottságtól. Felkelt hamarabb miattam? Megsütötte? Idehozta? Nem is tudom, mi érintett meg jobban, a szerelem vagy a meleg tészta íze?

Én disznózsírral csinálomFotó: Zirig Árpád

Talán mindkettő, összekarolva a reggel beszűrődő fényeivel. Azt hiszem, nem csoda, hogy úgy maradt meg bennem a házi sütés, mint valami nagyon romantikus dolog – ugye nem bűn, ha az ember szereti ezt időről időre felidézni, átélni és persze továbbadni?

A fokhagyma jó barát, a tökmag dettóFotó: Zirig Árpád

Az alapoktól induljunk

Az egészben az a legjobb, hogy a sütés egyszerű. Ugyan a szakma hajlamos túlmisztifikálni a kérdést, úgy beállítva, hogy a bölcsek köve, vagyis lisztje náluk van, de azért ezt nem kell ennyire komolyan venni – a kiflik és bagettek felől elindulva hamar el lehet jutni a nálunk is többször kitárgyalt és bemutatott kovászos kenyérig.

Megdagasztjuk, majd kelesztjükFotó: Zirig Árpád

Aki még sosem sütött semmit, ne a legbonyolultabbal kezdje, minek – jobb kudarcélmény nélkül indulni, így a legtanácsosabb például egy élesztős, hamar megkelő, gyorsan megsülő bagettel próbálkozni. A legszebb az egészben az, hogy vagy 15 perc munka az egész, nem kerül sokba, és rendkívül finom.

Az alaptészta

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,3 dl langyos víz
  • 0,6 dl tej
  • 2 leveseskanál disznózsír vagy olaj (margarin ne!)
  • 2 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 25 g élesztő

Akinek van otthon kézi mixere, és tartozik hozzá spirális dagasztószál, nyert ügye van. Szépen mindent kimér és beönt egy edénybe, rámorzsolja az élesztőt, majd takk-takk-takk-takk, összedolgozza, megdagasztja a géppel. (Aki szeret játszani, az a cukorral és tejjel bátran futtassa föl az élesztőt, a bagett javára válik!) Amikor a tészta összeáll, együtt mozog, tekeredik a spirállal, akkor már jó.

Megformázzuk, elrendezzükFotó: Zirig Árpád

Közben lehet pihenni

Takarjuk le, kelesszük a duplájára, ami nagyjából fél-egy órát jelent meleg helyen. Közben jöhet a zuhany, a kutyasétáltatás vagy éppen a sarki zöldséges. Ezt követően a belisztezett gyúródeszkán vagy pulton megformázzuk, 4-6 bagettet készítünk belőle.

Mikor megkel, nedvesítjük, irdaljukFotó: Zirig Árpád

Ezt letakarva 30-40 percig tovább kelesztjük. Közben történjen, aminek történnie kell, nekünk nincs dolgunk, csak annyi, hogy álljon készen a 230 fokra melegített sütő, az aljában meg legyen egy bögre víz.

Ha jó a színe, kivesszükFotó: Zirig Árpád

A megkelt, megformázott tésztát sütőpapírra tesszük, majd egy éles késsel bevágásokat ejtünk rajta. Ha szép kérget szeretnénk rá, kenegessük meg vízzel, esetleg ha van „spriccküllő” odahaza, szórjuk meg a felületüket.

A család kedvence az olívabogyós-fokhagymásFotó: Zirig Árpád

Annyival tudunk még segíteni a kéregképződésnek, hogy az első öt percben 230 fokon légkeverővel megdolgozzuk, majd visszavesszük 200-ra a hőt és a ventillátort is kilőjük. A színét figyeljük, az a mérvadó, ha aranybarna, kivehetjük, kész a család reggelije.

Dióval is felturbózhatjukFotó: Zirig Árpád

Jöhetnek a variációk?

Hogy ne legyen unalmas, érdemes variálni az alapreceptet. Néhány egyszerű trükkel újabb és újabb ízeket mutathatunk be a családnak – biztos, hogy nem fognak haragudni az ötletért. A családunk kedvence a fokhagymás – én 50 deka liszthez lazán odanyomok két gerezdet.

Rusztikus diós bucikFotó: Zirig Árpád

Na, mi passzol igazán a fokhagymához? Naná, hogy az olívabogyó. Vágjunk föl egy maroknyit, dobjuk csak bele bátran, hihetetlenül jó lesz az eredmény, friss, forró, mediterrán.

Frissen sült sertésmájjal, ráolvadó rokfort sajttalFotó: Zirig Árpád

Nagyon jól passzol hozzá a pucolt tökmag is – ezt egy picit előre meg is piríthatjuk, akárcsak a diót, ami szintén remek a kenyerkéhez. Az aszalt paradicsom is érdekes lehetőség, és ezekkel egyáltalán nincs vége a sornak, hiszen a tészta sok mindent örömmel befogad.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK