Zsűriztünk: ez lett az év balatoni strandétele!

az év strandétele balaton
Vágólapra másolva!
A Balaton illatát elnyomja a fáradt olajban sült lángos és az őshonosnak hitt hekk szaga. Ugye ismerős a helyzet? Most úgy tűnik, ez végre megváltozik, a strandbüfékbe is minőségi étel kerülhet.
Vágólapra másolva!

Már délután ott álltam Zánkám, hogy a Balatoni Kör által alapított Év strandétele zsűritagjakjént végigkóstoljam a döntősöket. Az előválogatást idén is társlapunk, a We Love Balaton végezte, a végső szót pedig Stahl Judittal és az indexes Kalas Györgyivel mondtuk ki.

Zánkai falatok

Az első fogást a strand bejárata mellett közvetlenül működő Neked Főztemnél kóstoltuk. Bár egyre erősebb a szél, nem üres a hely, valamelyik asztalnál folyamatosan ül valaki. Bent állandóan sül valami – még az is odafordítja az orrát, aki céltudatosan caplat a víz felé.

Nekünk főztek Zánkán Forrás: Zirig Árpád

Ötféle tehénsajtot olvasztanak össze, amely a kisapáti Búzalelke Pékesség bucijába kerül –

1890-ért igazán derekas ebéd.

Egyetlen hátránya, hogy a fritőzben sült, hajszálvékonyra szelt krumplival együtt az összhatás eléggé olajos. A műanyagnál sokkal környezettudatosabb papírtálcáért és a fa evőeszközért nálam jó pont jár.

Laktató fogás Forrás: Zirig Árpád

Sellőkaja? Igen!

Badacsonytomajban folytattuk a Kishableányban: a kicsit átverős nevű Manga Laci várt ránk. A szójáték ellenére

a pulled pork szendvics nem mangalicából készül, hanem hévízi sertésből.

A bátyai savanyúság, a kanizsai magos mustár jól passzol a húshoz, egyedül talán a vajon pirított rozsbuci ad túl kemény keretet – 1900 forint az ára, éhes senki nem marad utána.

Legendássá kezdenek válni Forrás: Zirig Árpád

A létesítmény is megérdemli a jó szót: van kis gyereksarok, a WC előterében pelenkázó, sőt, hinta is akad a srácoknak. Nem közvetlen a vízparton van, de egy kis sétát megér a strandtól – tudatosan választott minőségi alapanyagok, remek ízek csalogatnak.

Pulled pork balatoniasan Forrás: Zirig Árpád

Kecskés csemegével

A Kishableány testvérbüféje a balatonboglári Paletta Bistrobar és Vinoteca, ott is kapható a Big Mekk kecskesajtos szendvicsük, amely a badacsonyi egységben is kóstolható.

Jó hír a vegáknak, de a húsevőknek is öröm

a tökéletes ízű, animális jegyeket nélkülöző zöldfűszeres, cserszegtomaji kecskesajt, amit rozsbagettbe zárnak.

Istenien sikerült Forrás: Zirig Árpád

A házi aioli, a jégsaláta, az aszalt paradicsom megdöbbentően harmonikus – 1900 forintért nem csak gasztro-kalandozásnak jó, hanem ebédnek is kiadós. Külön ajánljuk a ház szörpjeit!

Szörfösök kegyeit keresve

Várt ránk Vonyarcvashegy, ahol naplemete és emberes szél fogadta a stábot, ami tulajdonképpen remekül passzolt a szörfös stílusban berendezett The Spot Bar & Grillhez. A strand területén levő egység remek ár-érték arányú lángosburgere miatt érkeztünk, amit korrekt coleslaw saláta, és olyan szószok kísérnek, mint például a mangós mustár.

Büfé ellenfényben Forrás: Zirig Árpád

Laktató, de sokkal kevésbé gyomorgyilkos, mint ahogy azt a neve alapján hinnénk. Egyetlen igazi hibája a húspogácsa állaga – ha a következő szezonra ez is összeáll, nem lesz ellenfele a környéken.

lLaktató és jó ára van Forrás: Zirig Árpád

Kágyillók földjén

Várt ránk Zala, vagyis A Darnay, ami Gyenesdiás egyik legizgalmasabb háza. Az 1644-ben épült borospince fölötti épület és a mellette levő „rendezvénypajta" tágas, gyerek- és kutyabarát hely. Szaladgálni, játszani is lehet.

1644-ben épült a pincéje Forrás: Zirig Árpád

A 400 forintos Ficánka nevű fogásuk érdekes kísérlet, engem gyerekkorom kedvenc csehszlovák tőkehalsalátájára, a treskára emlékeztetett, de ebbe pirított kenyérkockák és kétféle uborka került. Ami azonnal szemet szúrt, hogy

a műanyag edényke és a műanyag, de fémhatású kiskanál mennyire nem passzol a helyhez

és az étel alapját adó majonézes tapolcai pisztránghoz. Egy kicsivel több hal, és frissen pirított kenyér sokat dobna a fogáson – a bodzás-citomos limonádéjuk viszont hibátlan.

A Ficánka és a limonádé Forrás: Zirig Árpád

Na, de az eredmény?

A hármas zsűri döntése alapján

az Év felfedezettje különdíjat a vonyarci Spot strandbüfé kapta:

szerethető és karakteres. Lángos és burger műfajban egyszerre tudtak újat mutatni.

A győztes egyértelműen a Paletta Big Mekkje lett

– kiforrott és ötletes, szakmai szempontból sem lehet hibát találni benne. Ha tehetik, próbálják ki.