Külföldön könyvesboltokat látogatva már többször belefutottam Nichola Fletcher könyvébe. Méretei okán is kelleti magát, hogy az ember belelapozzon – mindig azt szűrtem le, hogy de jó is lenne ez magyarul. Hát tessék, most megkaptuk. 

Nagy és vastag, 320 oldalas. Ha csak háromszáz-egynéhány recept lenne benne, túlzó is lenne, de nem ez a Húsimádók könyvének hozzáadott értéke. Nem újabb és újabb verziókat sorol, hanem először is megpróbálja megértetni az olvasóval a húst. 

Húsimádók könyve, nagy és alaposForrás: Zirig Árpád

Nem mindegy, hogy tartjuk az állatot, sőt az sem, hogyan bánunk az alapanyaggal feldolgozás előtt. Fletcher olyan műhely- és konyhatitkokat árul el, amelyekből süt a tapasztalat – volt már szakíró, oktató, ételtörténész, gazdálkodó és feldolgozó is. Foglalkozott háziállatokkal és vadakkal is. 

Remek receptekkel és leírásokkalForrás: Zirig Árpád

Társadalmunk elvesztette bensőséges viszonyát az állatokkal, és emiatt rejtélyesnek, zavarónak, félelmetesnek tarthatjuk őket.”  – írja az előszóban. Hogy a negatív élmény elmaradjon, az alapoknál kezdi, csak így lehet tökéletes a végeredmény. 

Rengeteg korrekt recepttelForrás: Zirig Árpád

Marha, disznó, kecske, bárány, nyúl és mókus, vadak, mind benne vannak. A receptek ötletesek, és több földrész konyhai titkaiba engednek bepillantást, még a magyar gulyás is benne van,  igaz, én nem így csinálnám. Egy jó szakkönyvből nem maradhat ki a házi hentesmunka sem – korrekt ábrákkal, jó fázisfotókkal segít minket a Húsimádók könyve. 

Nyúl vagy mókusForrás: Zirig Árpád

Kötelező könyv annak, aki nem tud élni állati eredetű táplálék nélkül, és fontosnak tartja a minőségét és az ebből születő ízeket. Nem olcsó, de nem tíz percre szóló szakmunka ez – mi bátran ajánljuk. 

Nem tízperces olvasmányForrás: Zirig Árpád
  • Kiadó: Central könyvek
  • Ár: 7990 Ft