Félmilliós büntetés sült krumpli miatt

sült krumpli
Vágólapra másolva!
A Szupermenta sültkrumpli-termékteszt folytatásaként ezúttal 16 gyorsfagyasztott hasábburgonya vizsgálatát végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az előrecsomagolt, elősütött sült krumplik napjaink közkedvelt ételének számítanak. Köretként, de önmagában is szívesen fogyasztják a világ bármely pontján. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Szupermenta keretében a Nébih is tesztelte a hasábburgonyát.

Az elősütött és fagyasztott sült burgonyák szempontjából a választék rendkívül széles, ki-ki kedvére válogathat a különböző formák, a hossz vagy éppen az ízesítés alapján. A Nébih ezúttal 16 gyorsfagyasztott, elősütött, ízesítés nélküli hasábburgonya mellett döntött.

Már az elején érdekes tapasztalat volt a hatóság blogja szerint, hogy a kiválasztott termékek esetében

a felhasznált burgonyát Belgiumból, Hollandiából, Német-, Francia-, Cseh- és Lengyelországból szerzik be

az élelmiszer-előállítók.

Ránézésre rendben vannak Forrás: youtube

Laboratóriumban vizsgálták a termékek szennyezőanyag-tartalmát (ólom- és kadmiumtartalmat), növényvédőszer-maradék jelenlétét, akrilamid-tartalmat, továbbá a termékek előállításához felhasznált olajok zsírsavösszetételét és a tápértékjelölésben szereplő zsír-, telítettzsírsav- és sótartalmat, valamint kén-dioxid-tartalmat. Ellenőrizték a termékek Magyar Élelmiszerkönyvben előírt minőségi paramétereit is. Ezen túlmenően a jelölések jogszabályi megfelelőségének kontrollja sem maradt el.

Biztonsági szempontok

Az élelmiszerekben előforduló egyes szennyezőanyagok felső határértékeit uniós rendelet szabályozza, amelyek betartását ezúttal is laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőriztek. Szúrópróbaszerűen végeztek el méréseket ólom és kadmium szennyezőanyagra, növényvédőszer-maradékra. Megnyugtató, hogy valamennyi megfelelt a határértéknek, vagy egyáltalán nem volt benne kimutatható mennyiség. Az akrilamid-tartalom vizsgálatát a fogyasztásra kész hasábburgonyából, vagyis a felhasználási utasításban megadottak szerint készre sütött hasábburgonyából végezték.

A termékek mért akrilamidszintje 196 µg/kg – 2450 µg/kg értékek között mozgott. Magasabb akrilamidértéket azon termékeknél kaptak, amelyek előállításakor dextrózt (redukáló cukor) adtak hozzá. Ennek az anyagnak a sütés során végbemenő egyenletesebb színkialakításban van szerepe.

A zsírsavösszetétel vizsgálatával ellenőrizték, hogy a termékben ténylegesen a jelölésen szereplő napraforgóolaj vagy pálmaolaj van-e. A vizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy megfeleltek a jelölésen megadottaknak, ahogyan az is, hogy

egyik termék sem tartalmazott kén-dioxidot.

Az élelmiszeripar ugyanis a kén-dioxidot elsősorban tartósításra és az élelmiszerek barnulásának megelőzésére használja, és az uniós rendelet alapján kötelező feltüntetni a termék jelölésén, ha az meghaladja a 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt az adott termékben.

Minőségi irányelvek

A termékek a Magyar Élelmiszerkönyvben szabályozott „gyorsfagyasztott hasábburgonya" névvel kerültek forgalomba, így laboratóriumban megnézték, hogy megfelelnek-e a termékek a széledarab-tartalomra, a foltos, a zöldült és a 25 mm-nél rövidebb hasáb mennyiségére vonatkozó előírásoknak. Fontos tudni, hogy ezek az értékek azt is meghatározzák, mely minőségi osztályba sorolható a termék. Az is lényeges, hogy a szabályozás módosítása folyamatban van, többek közt a "széledarab" definíciójának pontosítása miatt.

Mindenekelőtt meg kell említeni, hogy

kilenc terméken nem tüntették fel a minőségi osztályt,

ami pedig jelenleg kötelező. Ezek közül nyolc felelt meg az I. osztályra vonatkozó követelményeknek. Viszont csak akkor, ha a széledarabok jelenleg érvényes szabályozását nem veszik figyelembe. A széledarabok tartalma egyébként 1,22–23,59 százalék között mozgott.

A nem osztályozott kilenc termékből egy volt, amely még a II. osztályra vonatkozó előírásnak sem felelt meg a foltos hasáb nagy mennyisége miatt.

Hat terméket jelöltek I. osztályúnak, amelyből négy felelt meg. Kettő azonban a II. osztályba sorolható a foltos hasábok mennyisége miatt, de csak úgy, ha nem vesszük figyelembe a széledarabok mennyiségét. Egy terméket jelöltek II. osztályúnak, pedig megfelelt az I. osztályra vonatkozó követelményeknek. Persze csak akkor, ha nem vesszük figyelembe a széledarabok mennyiségét...

Minden, amit a vásárló lát

A termékek csomagolásán szereplő, különböző állítások jellemzően segítik a vásárlót a döntésben, de meg is téveszthetik. Éppen ezért a gyorsfagyasztott sült burgonyák esetében is ellenőrizték a termékek jelölését. Sajnos

valamennyi terméknél találtak jelölési hibát.

Kifogásolták például azt a terméket, melynek csomagolásának elülső oldalán 1 kg nettó tömeget jelöltek, azonban a hátoldalon 2,5 kg szerepelt. Volt, ahol nem találtak felhasználási utasítást, vagy a Nébih által mért zsírtartalom több volt, mint a jelölésen feltüntetett. A termékek sótartalma viszont minden esetben összhangban volt a csomagoláson szereplő értékekkel.

16 termékből 3 esetében a jelölési hiányosságok mellett megállapított minőségi hiba miatt összesen mintegy 500 ezer Ft értékű élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a Nébih szakemberei. A többi termék esetében a jelölési hibák miatt figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.

A kedvencek Forrás: youtube

Melyik lett a legjobb?

A termékre jellemző szempontok szerint vizsgálták laikus és szakértő kóstolók is a termékeket, valamennyit a csomagoláson előírtak szerint készítették el. A tesztelők ízesítés nélkül kóstolták és értékelték a burgonyákat, de a vizsgálat végén megsózva, különböző szószokba mártva is megízlelhették a számukra legkedveltebb hasábokat.

A megfelelő krumpliknak egyenletes vastagságúnak kell lenniük. Sütésnél is fontos, hogy egységesen piruljanak, hogy finom, ropogósra sültek, és ne égettek legyenek. A tesztelők a McCain Original hasábburgonyáját tartották a legegységesebbnek, legtetszetősebbnek.

A termékek csomagolásán jellemzően nagyon ínycsiklandó krumplikat láthatunk, de vajon hihetünk a szemünknek? A vizsgálat során erre is szerettek volna választ kapni a szín értékelésénél.

A bírálók a külső és belső színt egyaránt pontozták.

A minőségi terméknél egyenletes aranybarna, aranysárga, belsejénél viszont világossárga, sárga szín az elfogadható. A legmagasabb értéket erre a szempontra a Spar hasábburgonyája kapta.

Az illatnál fontos szempont, hogy ne legyen idegen szag érezhető. Kóstolásnál pedig harmonikus íz mellett a termék idegen és mellékíztől mentes legyen. Mindkét szempontból a McCain Original hasábburgonyája kapta a legmagasabb értéket.

A finom krumpli kívül ropogós, belül omlós, amiben a Spar hasábburgonyája bizonyult a legjobbnak.

A gyorsfagyasztott, elősütött hasábburgonya versenyében első helyen a McCain Original hasábburgonyája végzett. Második lett a Spar, míg harmadikként a Horeca Select French Fries zárt.

Ha szeretne még többet tudni, a Nébih oldalán mindent megtalál a letölthető táblázatban.