Újabb két magyar bor nemzetközi sikere

Vágólapra másolva!
Az Etyeki Kúria jóvoltából traktorháton járhatták be az érdeklődők a Nagy-Látó-hegy dűlőit Mérész Sándor főborász kalauzolásával. Az esemény alkalmával a résztvevők a Kúria gyöngyöző borát, a Pláne Frizzantét kóstolhatták meg, Szent Iván napján pedig a híres chardonnay kerül majd a figyelem középpontjába.
Vágólapra másolva!

Az Etyeki Kúria Borgazdaság az Etyek-Budai borvidéken 27 hektár, míg Sopronban 20 hektár termőterülettel büszkélkedhet. Az Etyeki-dombság természeti adottságainak köszönhetően teremnek meg a Kúria legfőbb szőlőfajtái: a chardonnay, a sauvignon blanc és a pinot noir, míg a soproni területek gyöngyszemei a kékfrankos, a merlot és a Zweigelt.

Traktoros dűlőtúra Forrás: (c) peezeeke/Perényi Zoltan

Mérész Sándor főborász bemutatta a régi telepítésű termőterületeket, ahol 2001-ben kezdtek el pinot noirt ültetni, ezt követte 2002-ben a chardonnay, majd 2006-ban újra pinot noirt telepítettek, 2007-ben pedig pinot noirt, sauvignon blanc-t és a szürkebarátot.

A bukaresti International Wine Contesten az Etyeki Kúria két bora is kimagasló eredményt ért el; a Pinot Noir 2015 aranyérmes, a Kúria Red 2015 pedig ezüstérmes lett.

Az év legrövidebb éjszakáján mindkét bort alkalmunk nyílhat megkóstolni, emellett számos külföldi borászat chardonnay-jét is megízlelhetjük az etyeki ChardonnÉJ eseményen.

A házigazda, vagyis az Etyeki Kúria mellett vendégborászatok – a Nyakas Pince, a Villa Tolnay Borház, a Gróf Buttler Borászat, az Esterházy Borászat – gondoskodnak a pohárba valóról, a különböző finomságokat pedig az EtyekM Lakásétterem főzi.

11-12 fokon a legideálisabb fogyasztani Forrás: Perényi Zoltán

A chardonnay kezdetben Burgundiában terjedt el, mára már szinte mindenhol megtalálható, fehérbor mellett pezsgőt is készítenek belőle. Nevét valószínűleg a megegyező nevű Chardonney faluról kapta.