Mentse meg a maradékot: szikkadt kenyérből epres sütemény

eper, sütemény, epres sütemény, tekercs
Vágólapra másolva!
A többnapos ünnepek és a hosszú hétvégék előtt általában úgy bevásárolunk, mintha nemcsak napokig, hanem soha többé nem lenne nyitva egy bolt sem. Ilyenkor persze megesik, hogy ránk marad a sok zsömle vagy kenyér: megszárad a pulton, végül a kukában végzi. Ám ahelyett, hogy kidobnánk, mentsük meg a maradékot, és készítsünk belőle epres süteményt.
Vágólapra másolva!
Forrás: Tasty

Sajtos-epres sütemény kenyérből

Hozzávalók:

  • 455 g szobahőmérsékletű krémsajt
  • 160 g porcukor
  • 1 teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis egy rúd kikapart magja és belseje
  • 10 szelet kenyér
  • 3 tojás + 1 a kenyerek megkenéséhez
  • 455 g eper, apróra vágva
  • 80 ml tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • juharszirup a tálaláshoz
  • 50 g porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:

Keverje össze egy tálban a krémsajtot, a porcukrot és a vaníliát, utána tegye félre. Egy nagyobb darab follpackra tegye egymás mellé a kenyérszeleteket, kenje be a szélüket – ott ahol összeérnek – tojással, és ragassza össze őket.

Kenje meg az egészet a sajtos keverékkel, szórja meg eperrel, majd a follpack segítségével göngyölítse fel. Tegye hűtőbe 1 órára.

A 3 tojáshoz adja hozzá a tejet, a 2 evőkanál cukrot, a fahéjat, majd verje fel az egészet egy villával. Kenje meg a keverékkel a sütemény felszínét, azután süsse 220 fokon 12 percig. Szórja meg porcukorral, és tálalja juharsziruppal.