Az Év Strandétele díjat idén a balatonfenyvesi A Konyhám Gofcsi fantázianevű, gofrisütőben kisütött tócsnija nyerte meg: két szelet krumplis gofri, rá tejfölhab, szárított paradicsom, ementáli sajt, ráolvadó kecskesajt, pirított vöröshagyma és lilahagyma kerül. Sőt, még kacsapörcfeltéttel is lehet kérni.
Az Év Felfedezettje a zamárdi strandra hawaii idillt varázsoló
Tiki Beach Bisztró
lett, amely velős pirítóssal nevezett, ám görögdinnyés gazpachója és Bahama Marci koktélja is említésre méltó.
A balatonmáriai Fröccsterasz és Strandgrill Erika pedig az egyik legnagyobb strandklasszikust gondolta újra. Így született meg a lángos nuggets.
Balatonmárián a kikötőben két éve nyílt újhullámos bisztró, a Port Burger is döntőbe került TokDog nevű fogásával, amely egy szentgyörgyvári tokhalból készült kolbásszal újragondolt strandétel. Az északi partról viszont csak a Mango Beach bisztró fért be idén a döntőbe. Mézes mustáros, omaha marhaszegyes bagettel neveztek.
Jó hír, hogy a büfék egy része már felismerte a megújulás szükségességét, ami nem feltétlenül jelent újhullámos választékot, kommunikációt és arculatot, mert enélkül is lehet korrekt a strandvendéglátás.
Az Év Strandétele díjat a Balatoni Kör álmodta meg,
az előválogatást idén is a We Love Balaton portál végezte. A végső döntést pedig három gasztroújságíróból (Magyar Konyha, Index, We Love Balaton) és a Balatoni Kör tagokból álló szakmai zsűri hozta meg.