Magyarország top 10 vidéki étterme

Anyukám mondta
Vágólapra másolva!
A Dining Guide idén is összeállította a legjobb éttermeket felvonultató listáját. Jó hír, hogy a vidéki éttermi kínálat egyre erősebb, illetve az is, hogy nem egy régióban összpontosulnak a legjobb helyek. Encs, Tata, Balatonszemes, Szeged, Villány, Balatonfüred, Őriszentpéter, Eger és Érsekcsanád – ha idén szeretnénk sokat kirándulni a családdal, ezeket a helyeket érdemes végiglátogatni.
Vágólapra másolva!

1. Anyukám Mondta – Encs

Az ország egyik legszerethetőbb étterme a Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd alkotta testvérpárhoz köthető. A családi vállalkozás megcsinálta a lehetetlent: az ország egy eldugott kisvárosában országos hírű étteremmé,

afféle kulináris zarándokhellyé nőtte ki magát az Anyukám Mondta.

Az Olaszországból és New Yorkból hozott, világra nyitott attitűd a magyar konyha és vendéglátás iránti alázattal ötvöződik az étteremben. A top minőségű olasz alapanyagok – legyen az burrata vagy kiválasztott sonkamestertől érkező prosciutto – mellett ott a helye az étlapon a magyar malacfülnek, a házilag savanyított zöldségeknek és a saját készítésű szörpöknek.

Fogások szintjén pedig a pizzák és tiramisu mellett megtaláljuk a tejfölös bablevest, a rántott húst és a töltött káposztát is.

A közvetlen, laza hangnem mögött megbízható, komoly munka áll, ennek is köszönhető, hogy a szomszédos Szlovákiából is nagy számban érkeznek vendégek Encsre.

Kattintson a képre, és nézze meg a top 10 vidéki éttermet a helyezés sorrendjében!

Anyukám mondta, legjobb étterem
Platán, legjobb étterem
Kistücsök, legjobb étterem
Tiszavirág, legjobb étterem
Sauska 48, legjobb étterem
Bistro Sparhelt, legjobb étterem
Pajta , legjobb étterem
Macok, legjobb étterem
Neked főztem, legjobb étterem
Rév Csárda, legjobb étterem
Anyukám mondta, legjobb étterem
Platán, legjobb étterem
Kistücsök, legjobb étterem
Tiszavirág, legjobb étterem
Sauska 48, legjobb étterem
Bistro Sparhelt, legjobb étterem
Pajta , legjobb étterem
Macok, legjobb étterem
Neked főztem, legjobb étterem
Rév Csárda, legjobb étterem
Anyukám mondta, legjobb étterem
Platán, legjobb étterem
Kistücsök, legjobb étterem
Tiszavirág, legjobb étterem
Sauska 48, legjobb étterem
Bistro Sparhelt, legjobb étterem
Pajta , legjobb étterem
Macok, legjobb étterem
Neked főztem, legjobb étterem
Rév Csárda, legjobb étterem

2. Platán – Tata

A Platánban Pesti István séf bebizonyította, hogy nem kell ahhoz népszerű turistadesztinációnak lennie egy helynek, hogy megtalálja a maga gourmet közönségét. A neves séf sikerre vitte a festői környezetben, egy tó és egy öreg platánfa mellett található éttermet.

Az ebédmenü és a vacsorakínálat egyaránt színes, eklektikus képet mutat: prémium külföldi és magyar alapanyagokat egyaránt találunk az étlapon.

A „magyar hozzávalók mindenekfelett" elvét itt a „minőség határok nélkül" írja felül. Kóstolhatunk itt Omaha-steaket és Szent Jakab-kagylót éppúgy, mint véres hurkát, rántott mangalicát és magyar fürjet.

Erős ázsiai behatás érzékelhető az étlapon.

A klasszikus magyar ételek kis kikacsintással jelennek meg, például HarcsaKárpáti, Esztiházy és Nem zserbó, dió elnevezésekkel.

Az igényesen tálaló séf a klasszikus fine dining világát idézi, csapatával pedig törekszik arra, hogy a világtrendnek megfelelően egyre több mindent termesszenek a saját kertjükben.

3. Kistücsök – Balatonszemes

A Kistücsök az egyik legismertebb étterem az úgynevezett gasztroforradalom elindulása óta. Nem érdemtelenül, ugyanis egy olyan étteremi kategóriát képvisel, amelyből fájóan kevés van szerte az országban:

tisztességes magyar (kortárs) konyha, közérthető ételekkel.

Az étterem motorja Csapody Balázs, aki a Kistücsök irányításán túl a hazai, azon belül is a balatoni gasztronómia egyik megkerülhetetlen figurája. A balatonszemesi étterem iránymutató törekvése, hogy élteti,

és folyamatos megrendelésekkel látja el a színvonalas munkát végző környékbeli termelőket, és ebben az elsők között volt az országban.

A Kistücsök nem ijed meg az olyan hagyományosan falusi ételektől, mint a kacsanyakleves, a sertésfül vagy a kakaspörkölt deszkás galuskával.

Jahni László séf mellett Pohner Ádám sous chefet is meg kell említeni, aki ez év elején Lyonban a Bocuse d'Oron képviselte Magyarországot a szakácsverseny világdöntőjén.

Tiszavirág – Szeged Forrás: Dining Guide

4. Tiszavirág – Szeged

A délalföldi régió legjobb étterme és Szeged városának gyöngyszeme a Tiszavirág. Az ugyanezen a néven futó butikhotelben találjuk az éttermet és a kávézót is, a belsőépítészet és a gasztronómia itt kéz a kézben jár.

A fővárosi minőségi éttermekben is tapasztalatot szerzett Kurucz Attila séf konyhája egyszerre hagyománytisztelő és kreatív, felvállalva a helyi értékeket.

Húsok széles spektrumát kínálja az étterem: többek között érlelt mangalicával, tanyasi gyöngytyúkkal, akasztói szikiponttyal, szivárványos pisztránggal, vadhúsokkal teljes az étlap.

Esztétikus tálalások jellemzik a séf munkáját, és topéttermi igényességgel készül a pogácsa vagy a marhaburger szalmakrumplival is.

A Dining Guide 2019-ben a METRO támogatásával, Kurucz Attila kortárs, újító modern magyar étlapját az Év Innovatív Konyhája díjjal ismerte el.

5. Sauska 48 – Villány

Villány egyik gasztronómiai célpontja kétségtelenül a Sauska 48. Bicsár Attila itt tűnt fel újra 2017-ben a külföldön szerzett tapasztalatait követően, és alkotta meg a „felszabadult falusi gourmetkonyha" fogalmát. A Sauska borászat ehhez igazán méltó helyszínt és hátteret biztosított.

A tehetséges és nagy múltú séfnek köszönhetően a Sauska 48 már a legelső pillanattól kimunkált ételekkel, magabiztosan teljesítő konyhával várja a Villányba utazókat.

A fine dining világából ismert, három összetevőre épülő fogásokat hozza a Sauska 48 étlapja is. A kezdeti ételsorhoz képest (például zöldcitromos bárányleves, ceviche)

egyre határozottabban a vidéki magyar gasztronómia felé fordul a konyha,

és marhahúsleves gyufatésztával, gombapaprikás, főzelékek, véreshurkával töltött fürj, szarvas vadasan, zsemlegombóccal szerepel az étlapon, könnyed és kifinomult újraértelmezésekben. Tokaji és villányi Sauska borok kísérik az étlapot.

Bistro Sparhelt – Balatonfüred Forrás: Dining Guide

6. Bistro Sparhelt – Balatonfüred

Balatonfüred fő turistavonalaiból kieső Sparhelt Bistro évek óta az Észak-Balaton legjobbja a Volkswagen-Dining Guide Top 100-ban. A rusztikus stílusban berendezett étterem konyháját évek óta Elek Balázs séf vezeti. Modern felfogású magyar ételei közérthetőek, de kifinomult igénnyel készülnek.

A havonta változó étlapnak köszönhetően üdvözlendő a törekvés

a környékbeli alapanyagok használatára (legemblematikusabb ezek közül a bácshegyi sajtok). De a regionalitás irányelvét indokolt esetben felülírja a minőségi alapanyag igénye, ezért akasztói szikipontyot épp úgy találunk az étlapon, mint wagyumarhát. A velős pirítós és a csirkebecsinált mellett pedig megfér a crėme brulée és a csokoládémousse is.

7. Pajta – Őriszentpéter

Egy igazi sikersztori az övék: folyamatosan bővítik az éttermet és a kertet, a 2017-es séfváltással pedig egy igazán rátermett konyhafőnököt tudhat magáénak az étterem. A fiatal séf, Farkas Richárd fantáziadúsan és nagy szorgalommal él a vidékiség és természetközeliség adta lehetőségekkel.

A korábban a Zónában és a MÁK-ban dolgozó ifjú tehetség tányérjain a skandináv szellemiség jegyében

nagy számban jelennek meg a helyi alapanyagok, a Pajta kertjének, valamint a közeli erdők kincsei.

Az ifjú séf a fővárosi életmódot váltotta egy természetközeli életre, ami visszaköszön az étterem tányérjain is. A modern technológia és a regionális gondolkodás eredménye egy izgalmas, gourmet menüsor, mindig az adott szezonhoz igazodva.

A szomszédos országokból is érkeznek kifejezetten a Pajtába vendégek,

az étterem árai pedig a minőség tekintetében kifejezetten barátiak. Farkas Richard séf 2019-ben a Dining Guide Ifjú Séftehetsége díj tulajdonosa a Miele támogatásával.

Macok – Eger Forrás: Dining Guide

8. Macok – Eger

Az országszerte ismert egri bisztró bizonyítja, hogy az oldott elegancia és játékosság nem egymást kizáró tényezők, sőt! Egerben és az Észak-Magyarországi régióban a Macsinka János séf vezette étterem megkerülhetetlen szereplő a vendéglátásban.

A Macok Bisztró szerencsés ötvözetét nyújtja a hagyományos magyar konyhának és a fine diningnak.

Az étlap ebben a kategóriában kifejezetten széles választékúnak számít, az ebédmenü és az este kínált négy- vagy hatfogásos degusztációs menü pedig az ország legjobb árérték arányú ajánlatai közé sorolható. Amit ki kell próbálni: marhanyakleves, marhapofa, a környék gombái és a túrógombóc.

9. Neked főztem – Balatonfüred

Az étteremkalauz korábbi kiadásában még a zánkai Neked főztem szerepelt a Top 100 étterem között. A 2018 nyári, balatonfüredi nyitás azonban a Dining Guide tesztjei alapján a balatonfüredi formációt találta a legerősebbnek, jóllehet nem kis vállalásnak számít egy 180 férőhelyes éttermet működtetni.

A Neked főztem ékes példa arra, hogy egy jó ötletből

– jelesül egy minőséget nyújtó strandbüféből – hogyan lehet lépésről lépésre építkezni, és egyre komolyabb kaliberű vendéglátóhelyet létrehozni. A füredi étterem szerves folytatása az előzőeknek: közérthető konyha a környékbeli és szezonális alapanyagok preferálásával, egy szívvel-lélekkel dolgozó étteremtulajdonos executive chef irányítása alatt.

Épp úgy megjelenik az étlapon a trendi pulled pork, mint a csirkezúza, a rakott krumpli Széll Tamás után szabadon, tejszínnel. A füredi étterem látványkonyhával és BBQ Pit boxszal várja a vendégeit.

10. Rév Csárda – Érsekcsanád

A stílusosan a Duna-part mentén található étteremre a legjobb szívvel mondhatjuk, hogy csárda, ahol a mindig friss napi leves kis piros fazékban érkezik az asztalra.

Az állandó kínálatban szerepel haltepertő, marinált édesvízi halak, halpörköltek, kukoricalisztben sült süllő, kárász, ponty, kecsege és szürke harcsa, pontyot pedig füstben sülve is kínálnak.

A Rév Csárdában nem elírás az étlapon a „Halászos halászlé pontyból a Mi tésztánkkal". A híresen finom halászlébe a hal dunai halásztól érkezik, és csakis házi tészta kerülhet bele. A friss főzésre legalább 50 percet kell várnunk.

Így készül a lista

A Dinig Guide szerkesztősége több mint 200 étterem meglátogatását követően dönti el az éttermek Top 100-as listáját. Ezt követően az anonim tesztelők az év folyamán többször is ellátogatnak a helyekre. A legjobb 20 éttermet nemzetközi szaktekintélyek vizsgálják meg, így alakul ki a legjobb 10 étterem sorrendje. A Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz 2019-es kiadványa már kapható az újságárusoknál. A kiadvány több mint 200 hazai étterem leírását tartalmazza, több mint 100 alternatív vendéglátóhelyet és 25 cukrászdát listáz.