Koreai rántott csirke ebédre 30 perc alatt

2019.09.23. 11:19

Mautner Zsófi életében az utazás és az ételek szeretete szorosan összefonódik: az idegen kultúrák, emberek, kulináris élmények rendre beépülnek a fogásaiba is. Nemrég részt vett egy koreai gasztrotúrán, az onnan nyert inspiráció pedig számtalan izgalmas receptben köszön vissza, melyek közül most háromról felfedi a leplet. Az első receptet ma, következőket holnap és holnapután tesszük közzé.

Forrás: Mautner Zsófi

Koreai rántott csirke kimchivel

A ropogós, bundás rántott csirkemellet csípős-édes máz vonja be, ami gochujang-gal, koreai paprikapasztával készül. Mellette a koreai nemzeti savanyúság, a kimchi, azaz kovászolt, chilis káposzta. Elkészítési idő: 30 perc.

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell
  • só, bors
  • 25 dkg liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 3 dl kaukázusi kefír
  • sütéshez körülbelül 4 dl napraforgó olaj

Csípős mázhoz:

  • 160 ml ketchup
  • 60 g méz, vagy rizsszirup, vagy nádcukor
  • 30 g gochujang (koreai chilipaszta)
  • 2 gerezd fokhagyma, lereszelve

Tálaláshoz:

  • újhagyma zöldje
  • pirított szezámmag
  • gochujang majonéz
  • kimchi

Elkészítés:

A csirkemellet konyhai papírtörlővel megtöröljük, majd vékony szeletekre vágjuk. Alaposan sózzuk, borsozzuk.
Előkészítünk három tálat. Az egyikbe beleszórjuk a lisztet, hozzákeverjük a sütőport, a pirospaprikát, valamint a sót. A fűszeres liszt egyharmadát az első tálba szórjuk. A másodikba öntjük a kaukázusi kefirt. A harmadikban marad a liszt kétharmada.
Egy nagy serpenyőben elkezdjük hevíteni az olajat, közben bundázunk: a megsózott csirkemelleket (az összeset egyszerre) az első tálba tesszük. Lazán összeforgatjuk a liszttel, hogy minden darabot vékonyan bevonjon.
A belisztezett húsdarabokat beletesszük a kefirbe, lazán összeforgatjuk (az első tálban megmaradt fűszeres lisztet átszórjuk a harmadik tálban levő liszthez). A kefires tálból a csirkedarabokat egy villa vagy húsfogó segítségével áttesszük a harmadik tálba és összeforgatjuk a nagyobb adag liszttel.
Ragacsos, nyúlós, galuskaszerű massza fogja bevonni a húst, ilyennek kell lennie, ettől lesz extra ropogós.
Egyesével a forró olajba tesszük a masszával bevont hússzeleteket, serpenyő méretétől függően, körülbelül 10-12 fér el egyszerre.
A csípős mázhoz egy lábasban összeforraljuk az összes hozzávalót. Tálalás előtt a mázba forgatjuk a rántottcsirke-darabokat. Pirított szezámmaggal, újhagymazölddel szórjuk meg és kimchit adhatunk mellé.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: