A túlevés mögött nincs semmi misztikum. Tulajdonképpen arról van szó, hogy néha az érzelmek hajszolnak minket túlevésbe
– például a szomorúság, a stressz, de ugyanúgy az öröm is.
Lehet szó még szokásról vagy ízlésről, ami miatt az emberek hajlamosak túlzásokba esni.
Szerencsére nem túl nagy ördöngösség azonosítani. Olyankor azt érezzük, hogy kipukkad a gyomrunk, később savasnak, puffadtnak tűnhet.
Ha megszokjuk a túlevést, mindig túl sokat eszünk, előfordulhat, hogy a gyomrunk nem képes megemészteni az összes ételt. Ezt zsírrá alakítja, ami miatt elhízás alakulhat ki.
Az elhízással, idővel kialakulhat túlsúly, amivel pedig növekedhet a krónikus betegségek kockázata. Ráadásul mindez hatással lehet az alvási szokásokra is: álmatlanságot eredményezhet, ami az általános közérzetünket is még jobban rombolja.
Adott hát a kérdés.
Hogyan lehet megfékezni a túlevést?
Az első tanács: lassan együnk, és jól rágjuk meg az ételt az egyszerű emészthetőség érdekében. Másrészt idő, mire a gyomrunk jelez, hogy tele van. Ezért is érdemes figyelni az étkezéseink gyorsaságára.
Sokat tehetünk azzal is, ha nem vonjuk el a figyelmünket tévével vagy telefonnal,
hanem inkább az ételre és a gyomrunkra fókuszálunk. Ha megszokjuk, hogy az étkezések előtt megiszunk egy pohár vizet, akkor már nem üres gyomorral fogunk neki az ebédnek.