Nincs jobb kísérője a húsételeknek, mint a savanyított cékla

savanyított cékla
Vágólapra másolva!
A minap a nagymamám egy felettébb örömteli kérdéssel állt elő. Készítsen nekünk savanyított céklát egy jó nagy vödörrel? Persze! A mi családunk imádja a céklát, és azt hiszem, ez sok más családdal közös nevező. Szerintem nincs jobb kísérője a húsos ételeknek a savanyított céklánál. Szóval azóta már ott lapul a hűtőben a jó nagy vödör cékla, az őszi és téli időszak kedvenc savanyúsága.
Vágólapra másolva!

Savanyított céklát készíteni nem nagy ördöngösség. Sőt, ez igaz általánosságban minden savanyúságra. Csupán ecetre, sóra, borsra és cukorra van szükség hozzá leginkább.

Szerencse, mert a cékla amellett, hogy finom, még egészséges is.

Magas az élelmi-rosttartalma, vitaminok és ásványi anyagok kiváló forrása. Ez már önmagában elég indok, hogy akár már ma készítsünk néhány befőttesüveggel.

Savanyított cékla. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Savanyított cékla

Hozzávalók:

  • 1 kg cékla
  • 500 ml 10%-os ecet
  • 350 ml víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál köménymag
  • 2 teáskanál bors
  • 2 teáskanál só
  • 3-5 babérlevél

Elkészítés:

Sterilizáljuk a befőttesüvegeket.
Hámozzuk meg, majd karikázzuk fel a céklát.
Tegyük egy nagy edénybe, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és főzzük puhára.
Amint elkészült, szűrjük le és tegyük félre.
Keverjük össze a vizet az ecettel és a fűszerekkel.
Forraljuk fel, fontos, hogy a só és a cukor is feloldódjon.
Adagoljuk a céklát befőttesüvegekbe, majd öntsük rá a levet, hogy ellepje.
Zárjuk le, és hagyjuk kihűlni.
Egy-két napig hagyjuk állni, utána fogyasztható.