5 zseniális mód, hogyan használjuk fel az avokádó bőrét és magját

avokádó
Vágólapra másolva!
Az avokádó egyre kedveltebb alapanyag, noha önmagában fogyasztva elég jellegtelen. Saláták, turmixok, egyéb finomságok összetevője. Elmondhatjuk továbbá, hogy az avokádónak csak a húsát használjuk fel, a mag és a héja mindig a kukában végzi. Pedig bizony ezeket is felhasználhatnánk.
Vágólapra másolva!

Termesszünk avokádót!

Fogjunk három fogpiszkálót és egy pohár vizet. Szúrjuk be az avokádó magjába a fogpiszkálókat egyenlő távolságra, lehetőleg a mag közepe táján és tegyük a pohárra. Öntsünk még hozzá vizet, ha a mag nem ér bele.

Tegyük a poharat egy napos ablakpárkányra és várjunk türelemmel.

Hamarosan elkezdenek majd megjelenni a gyökerek, a szára, és amikor a szár körülbelül 15 centisre nő, vágjuk vissza egy kicsit, hagyjuk újra megnőni.

Amint újra megnőtt 15 centiméteresre, ültessük tápanyagban gazdag földbe.

Forrás: Shutterstock

Készítsünk belőle teát!

Azt mondják, az avokádótea segíti az emésztést. Tegyünk fel egy lábas vizet forrni, tegyük bele az avokádó magját. Hagyjuk benne forrástól számítva 5 percig, amíg meg nem puhul.

Vegyük le a vizet a gázról, öntsük a teáskannába. Vágjuk apróra a magot, tegyük a vízbe, és hagyjuk benne még 5 percig. Szűrjük le, és már ihatjuk is egy kis mézzel.

Avokádópor is lehet belőle!

Tegyük az avokádó magját pár órára alacsony hőfokon a sütőbe. Ha megszáradt, tegyük egy aprítógépbe, és őröljük porrá.

Turmixokba, kenyerekhez és salátákhoz is használhatjuk.

Az avokádó magja állítólag rostokat, zsírsavakat, egy kis fehérjét és antioxidánsokat is tartalmaz.

Avokádóhéjból cserép

Természetes formájuk miatt tökéletesen elférnek az ablakpárkányon. Tegyünk bele egy kis földet, szórjuk bele a magokat, és hagyjuk kicsírázni. Amint elég nagy a palánta, ültessük rendes földbe.

Dobjuk a héját a fürdővízbe

Sőt, ne csak dobjuk bele, hanem fordítsuk ki a héját, és dörzsöljük át a bőrünket a maradék avokádóhússal. A benne lévő C- és E-vitamin segít hidratálni a bőrt.