Megjelentek a 3D-s, nyomtatott húsok

2020.01.20. 10:50

A közelmúltban űrhajósok megkóstolhatták a fedélzeten nyomtatott steakmintákat, amely nem tehénből származott, hanem laboratóriumból. Megalkottak egy rizsből, borsóból és tengeri hínárból készült fehérjeport, amely egy hússzerű pasztává tud átalakulni, így beilleszthetővé válik a 3D-s nyomtatókba. Steakre vagy akár csirkemellre hasonlít.

Környezetbarát megoldás érdekében a világ minden tájáról létrejöttek a vállalatok, amelyek valódi húst termesztenek laboratóriumokban. A sejtekből származó hús tenyésztése jelentősen kevesebb földterületet venne igénybe a Mosa Meat holland márka szerint. A vegán életmód népszerűbbé válásával új megoldások váltak szükségessé.

Forrás: Megyeri Gabriella

Egy hagyományos, vega hamburger előállításához akár 5900 liter víz szükséges. A laborban termesztett alternatívák ezt 236 literre csökkenthetik. Sajnos az ára mégis magasabb az előállítási költségek miatt, ennek csökkentése a következő kihívás a vállalatoknak. 

Ízélményre olyan, mint a valódi húsok. 

A nyomtatott hús az egészségre is jótékony hatással van, mivel a túlzott húsfogyasztás növeli a koleszterinszintet. A nyomtatás során a növényi fehérjén nanoszálakkal végzett művelet az állati fehérjével megegyező szerkezetet állít elő. A tápanyagtartalma teljesen azonos a hagyományos húséval. A megnövekedett húsfogyasztási igényre már nincs elegendő erőforrás, emellett az állatok tartása rengeteg vizet, takarmányt és energiát igényel. A 3D-s nyomtatóval gyártott hús a tervek szerint az idei évben az európai éttermekbe kerülhet, hiszen több cég – köztük egy izraeli és egy spanyol is – kísérletezik már a gyártással.