Szódás kenyér élesztő nélkül húsvétra

szódás kenyér
Vágólapra másolva!
Isteni finom és sokkal gyorsabban elkészül, mint egy élesztős kenyér a szódás kenyér, amelyből akár szendvicseket is készíthetünk húsvétkor. Semmiképp se felejtsünk el írót és lisztet venni a boltban.
Vágólapra másolva!
Szódás kenyér. A kép csak illusztráció! Forrás: shutterstock.com

Szódás kenyér

Hozzávalók:

  • 515 g liszt
  • 1 és ½ teáskanál só
  • 1 és ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 60 g sózott vaj, megolvasztva
  • 40 g méz vagy 25 g cukor
  • 420 ml író *

*Az író helyettesítése: egy bögre magas zsírtartalmú tejhez adjunk hozzá egy evőkanál fehérborecetet vagy citromlevet. Hagyjuk szobahőmérsékleten 5-10 percig. Akkor jó, ha a tej túrósodásnak indul. Ha nem történik semmi, adjunk még hozzá ecetet vagy citromlevet.

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát egy tálban.
Keverjük össze az olvasztott vajat és a mézet egy másik tálban, majd öntsük a lisztes keverékhez.
Folyamatosan keverve, három adagban adjuk hozzá az írót vagy az írópótlót.
Amint az összes írót hozzáadtuk, jól dolgozzuk össze a keveréket.
Merev, enyhén nedves tésztát kell kapnunk.
Tegyük a tésztát lisztezett munkafelületre.
Lisztezzük be a kezünket is és formázzunk belőle kenyeret.
Tegyük a tésztát a tepsire, vágjunk X-et a tetejére.
A kenyeret megszórhatjuk zabbal és nagy szemű sóval is.
Fedjük le fóliával, hogy a kéreg ne barnuljon meg túlzottan, majd süssük 25 percig.
Vegyük le róla a fóliát és süssük még 20 percig.
Szobahőmérsékleten 3 napig áll el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!