Top 8 élelmiszer a hosszú életért

zöldség
Vágólapra másolva!
Az ételek nemcsak arra szolgálnak, hogy megtöltsük vele a hasunkat; táplálékot nyújtanak és energiát adnak, így óvnak meg a betegségektől. Az egészségtelen ételek, amelyekben egyáltalán nincs tápanyag, drasztikusan rombolhatják az egészséget. A rossz táplálkozás számos betegség kiváltó oka lehet, mint az elhízás, a szívbetegségek, az anyagcsere-rendellenességek stb. Szerencsére az egészség helyreállítható. Ha hosszú, egészséges életet szeretnénk élni, akkor szervezzük át a táplálkozásunkat.
Vágólapra másolva!

A Royal Society of Medicine folyóiratában nemrég közzétett tanulmány szerint azoknál a vidéki embereknél, akik megmaradtak a helyben termelt alapanyagok fogyasztásánál, sokkal alacsonyabb a halálozási arány.

A tanulmány rávilágít arra, hogy egy ilyen „földművelő-stílusú" étrend elősegíti a jó életminőséget, csökkenti a betegségek kockázatának kialakulását.

Ahhoz azonban, hogy mindezt elérjük, nem kell vidékre költöznünk. Könnyen javíthatunk étrendünk minőségén és kiegyensúlyozottságán, ha az alábbi élelmiszereket rendszeresen beépítjük az étrendbe.

Forrás: Shutterstock

Bab és hüvelyesek

Kiváló minőségű fehérjeforrások, amelyek támogatják az izmok fejlődését. Nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, élelmi rostokat és mikrotápanyagokat, amelyek segítik és

támogatják a test alapfunkcióit, mint az anyagcsere és az immunitás.

Leveles zöldségek

Szintén antioxidánsokat és más fontos tápanyagokat tartalmaznak, amelyek elsősorban a szív egészségét támogatják. Az antioxidánsok továbbá csökkenthetik az anyagcsere-rendellenességek kialakulását is. A közönséges leveles zöldségek közé tartozik a spenót, a saláta, a kelkáposzta stb.

Keresztesvirágú zöldségek

A leveles zöldségek mellett ne feledkezzünk meg a keresztesvirágúakról sem, mint a brokkoli, a karfiol vagy a kelbimbó. Erős antioxidánsokban, illetve antibakteriális vegyületekben gazdagok. A jó hír, hogy soha nem lehet túl sok zöldséget enni.

Halak

A kiváló magyar halak mellett, már hozzájuthatunk a lazachoz, a heringhez, a tonhalhoz, illetve egyéb tengeri halakhoz is.

A hal Ómega-3 zsírsavforrás, amely jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Megakadályozhatják a koleszterin felhalmozódását, fokozzák az agyműködést.

Gyümölcsök

Élelmi rostok és antioxidánsok vannak bennük, emellett rengeteg vitamin és ásványi anyag. Vannak gyümölcsök, amelyek a szív egészségét támogatják, mint a banán vagy az avokádó, míg mások, mint az áfonya például, a szem egészségét.

Gyógy- és fűszernövények

A legtöbb gyógy- és fűszernövény flavonoidokat is tartalmaz, amelyek antioxidánsok. Egyes növényeket, mint a bazsalikom, az oregánó, a zsálya vagy a rozmaring természetes gyógymódként is használták.

Sőt, a kurkuma és a fahéj például kiválóan elősegíti a pihenést.

Tojás

Nemcsak fehérjét, hanem B-komplex-vitaminokat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az általános egészséghez.

Tea

A minőségi teafüvek szintén rengeteg antioxidánst tartalmaznak, hozzájárulhatnak az immunrendszer egészségéhez, a vérnyomás szabályozásához és még a fogyáshoz is.

A különböző egészséges ételek fogyasztása a megfelelő táplálkozás kulcsa.