A Royal Society of Medicine folyóiratában nemrég közzétett tanulmány szerint azoknál a vidéki embereknél, akik megmaradtak a helyben termelt alapanyagok fogyasztásánál, sokkal alacsonyabb a halálozási arány.
A tanulmány rávilágít arra, hogy egy ilyen „földművelő-stílusú" étrend elősegíti a jó életminőséget, csökkenti a betegségek kockázatának kialakulását.
Ahhoz azonban, hogy mindezt elérjük, nem kell vidékre költöznünk. Könnyen javíthatunk étrendünk minőségén és kiegyensúlyozottságán, ha az alábbi élelmiszereket rendszeresen beépítjük az étrendbe.
Bab és hüvelyesek
Kiváló minőségű fehérjeforrások, amelyek támogatják az izmok fejlődését. Nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, élelmi rostokat és mikrotápanyagokat, amelyek segítik és
támogatják a test alapfunkcióit, mint az anyagcsere és az immunitás.
Leveles zöldségek
Szintén antioxidánsokat és más fontos tápanyagokat tartalmaznak, amelyek elsősorban a szív egészségét támogatják. Az antioxidánsok továbbá csökkenthetik az anyagcsere-rendellenességek kialakulását is. A közönséges leveles zöldségek közé tartozik a spenót, a saláta, a kelkáposzta stb.
Keresztesvirágú zöldségek
A leveles zöldségek mellett ne feledkezzünk meg a keresztesvirágúakról sem, mint a brokkoli, a karfiol vagy a kelbimbó. Erős antioxidánsokban, illetve antibakteriális vegyületekben gazdagok. A jó hír, hogy soha nem lehet túl sok zöldséget enni.
Halak
A kiváló magyar halak mellett, már hozzájuthatunk a lazachoz, a heringhez, a tonhalhoz, illetve egyéb tengeri halakhoz is.
A hal Ómega-3 zsírsavforrás, amely jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Megakadályozhatják a koleszterin felhalmozódását, fokozzák az agyműködést.
Gyümölcsök
Élelmi rostok és antioxidánsok vannak bennük, emellett rengeteg vitamin és ásványi anyag. Vannak gyümölcsök, amelyek a szív egészségét támogatják, mint a banán vagy az avokádó, míg mások, mint az áfonya például, a szem egészségét.
Gyógy- és fűszernövények
A legtöbb gyógy- és fűszernövény flavonoidokat is tartalmaz, amelyek antioxidánsok. Egyes növényeket, mint a bazsalikom, az oregánó, a zsálya vagy a rozmaring természetes gyógymódként is használták.
Sőt, a kurkuma és a fahéj például kiválóan elősegíti a pihenést.
Tojás
Nemcsak fehérjét, hanem B-komplex-vitaminokat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az általános egészséghez.
Tea
A minőségi teafüvek szintén rengeteg antioxidánst tartalmaznak, hozzájárulhatnak az immunrendszer egészségéhez, a vérnyomás szabályozásához és még a fogyáshoz is.
A különböző egészséges ételek fogyasztása a megfelelő táplálkozás kulcsa.