Ezért kerül a legtöbb szilveszteri asztalra malacsült

malac sült pecsenye újév szilveszter
A bőrét semmiképp ne sózzuk
Vágólapra másolva!
Minden kultúrának megvannak a maga szerencsehozó élelmiszerei, az ezekből készült, hagyományos ételei. Mi, magyarok legtöbben sertéshús fogyasztásával várjuk az újévet, melynek hagyománya több babonára is visszavezethető. Szerezze be az alapanyagokat hazai termelőktől, s készítse el otthona biztonságában az ínycsiklandó fogást!
Vágólapra másolva!

Szilveszterkor számos családi asztalon található meg a sertéshús, melynek több oka is van; egyes magyarázatok szerint azért a malac vált az évforduló állatává, mert orrával előre túr, a jövőbe mutat, és közben kifordítja a szerencsét a földből, míg más feltételezések szerint maga a jóléttől kövér, zsíros malac hozza el a szerencsés új évet, és vannak, akik az állatot a fejlődés szimbólumának tartják.

A hagyományok szerint az újévi szokásoknak nagy jelentőségük van, hiszen a következő évi munkát, a termést is befolyásolhatják, egyes újévi cselekedetek hatással lehetnek akár az egész évre is, így a szilveszteri ételek jelentős hagyományokkal bírnak hazánkban.

Az év első napján lencselevest ajánlott fogyasztani, mert akkor az újesztendő minden napján hasas lesz a pénztárcánk és sosem ürül ki.

Az újévi vacsora korábban említett szerencseszimbóluma pedig a ropogós pirosra sült malac, négylevelű lóherével a szájában, ám sokak szerint a szerencsét csak a köröm, a csülök, a fül és farok hozhatja el.

Számos családban a szilveszteri menü alapvető része a virsli is, amelyet több változatban kínálnak a vendégeknek: főzve, sütve, salátáként.

Számos családban a szilveszteri menü része a virsli is. Forrás: Shutterstock

Szerintünk az egyik legjobb és legegyszerűbb fogás, ha leveles tésztacsíkokba tekerjük bele a virslit egy kevés ketchuppal, majonézzel vagy mustárral, és kisütjük.

Generációkon át a szilveszteri vacsora része volt és számos háztartásban, napjainkban is elképzelhetetlen az újév egy óriási fazék kocsonya nélkül, amely ízletes vacsora szilveszterkor, és laktató reggeli elsejére.

Sokaknál a szilveszteri étkezések része a kocsonya is. Forrás: Táfelspicc

A zselésre főzött húslevest egyes helyeken kizárólag hússal, máshol zöldséggel együtt csinálják, de az elmaradhatatlan hozzávalók közt ott van a sertésköröm- és farok, valamint a fül, a bőrke és a comb is.

Sok helyen szokás hurkát és kolbászt fogyasztani szilveszter éjjel, hiszen a néphagyomány szerint a disznótoros gondoskodik arról, hogy a ház lakói a következő évben ne szenvedjenek hiányt semmiben.

Szilveszteri malacsült

Hozzávalók:

  • 3.5 kg süldő malac
  • 20 dkg disznózsír
  • bors ízlés szerint
  • 30 gerezd fokhagyma
  • 3 nagy db vöröshagyma
  • majoranna ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • 3 dl világos sör

Elkészítés:
Mosdassa meg a malacot! Tűzdelje meg jól fokhagyma gerezdekkel, majd dörzsölje be a belsejét sóval, borssal, majoránnával! Fektesse bőrével felfelé a tepsibe, majd kenje meg olvasztott zsírral, rakjon mellé fokhagymát és vöröshagymát! Csavarja be a fülét, a farkát és a lábait alufóliával, majd helyezz a sütőbe! Fél óra múlva kenegesse meg sörrel, és öntözze a saját levével, majd süsse ropogós pirosra!

Mi, magyarok legtöbben sertéshús fogyasztásával várjuk az újévet, melynek hagyománya több babonára is visszavezethető. Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Ügyeljen rá, hogy megbízható helyen szerezze be valóban a friss és jó minőségű malacot, melynek a bőre alatt legalább másfél centiméternyi szalonnás réteg van. Semmi esetre se fagyassza le a húst, ugyanis felengedés után a bőrt már semmilyen praktikával nem lehet roppanóssá varázsolni!A pácolástól jobb ízű lesz a hús, és lerövidül a sütési idő, de alapszabály, hogy a fiatal malacot nem szabad túlfűszerezni! Tálalás előtt pihentesse a sültet kb. 15 percig, így omlósabb lesz!

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.