A gluténmentes étrend körül még mindig sok kérdés és tévhit kering, amelyeket érdemes és persze fontos is tisztázni. Többek között azért, mert sokan azt gondolják, hogy ez egy fogyókúrás étrend, ezért kezdenek el gluténmentesen étkezni. Vagy esetleg divatból, hiszen erre is van példa. Ám a gluténmentes diéta ennél sokkal többről szól. Ebben a cikkben az egyik legnagyobb tévhitet romboljuk le, amelyben Kiss Mona, speciális gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó és író lesz a segítségünkre.

Sok a tévhit a gluténmentes étrenddel kapcsolatban. Sokan azt hiszik, hogy ez szimplán egy diéta, egy fogyókúrás módszer, ezért bátran bele is vágnak. Ám Kiss Mona óva inti attól az embereket, hogy megfelelő információk nélkül kezdjenek neki egy ilyen komoly diétának:

 A gluténmentes diéta nem egy fogyókúrás módszer. Ezt azért fontos minél többször hangsúlyozni, mert a diéta szó hallatán sokaknak ez fordul meg a fejében. Pedig nem.

A gluténmentes diétát cöliákiásoknak, tehát gasztroenterológia által igazolt gluténérzékenyeknek kell tartani. Emellett vannak olyan betegségek, amelyeknél kimondottan ajánlott ez a diéta, ilyen például az endometriózis vagy a PCOS, ám hiperaktív gyerekeknél is alkalmazzák."

Forrás: Shutterstock

A gluténmentes diéta tehát nem fogyókúra. És amit még nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a gluténmentes lisztek használata nem támogatja a fogyást.

A gluténmentes alapanyagok legnagyobb része keményítőből áll, a lisztkeverék legtöbbsége rizs- vagy kukorica-alapú. Tehát a szénhidráttartalma közel megegyezik a búzalisztével.

Ám Mona elárulja, hogy vannak olyan alternatívák is, amelyeket már felhasználhatunk egy fogyókúrás étrendben is.

„Szerencsére ahogy nő a termékpaletta, egyre több lassú felszívódású lisztet lehet találni. Ilyenek lehetnek a kölesből, a hajdinából vagy akár a barna rizsből készült lisztek, lisztkeverékek. Ezek egyébként akár már fogyókúrába is beilleszthetőek."

Mutatunk is egy szuper receptet, amely lassú felszívódású lisztből készül!

Dupla csokis kuglóf

Hozzávalók:

  • 300 g barna rizsliszt
  • 75 g kölesliszt
  • 80 g mandulaliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 evőkanál édesítő
  • 135 g tápiókakeményítő
  • 30 g útifűmaghéj
  • 160 g meggy
  • 400 ml víz
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 tábla vegán fehér csokoládé
  • 1 tábla vegán tejcsokoládé

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Keverjük össze az alapanyagokat a fent leírt sorrendben, utoljára hagyjuk a csokoládékat.
Törjük össze őket, és forgassuk bele a tésztába.
Öntsük az egészet egy olajjal kikent kuglófformába, és süssük 40-45 percig.

Forrás