Az egészséges zsírok fontos részei a táplálkozásnak, és mellesleg fokozzák a jóllakottság érzését. Emellett persze számos testi folyamatban játszanak létfontosságú szerepet, illetve gazdagok más tápanyagokban is, mint a fehérje, rostok, vitaminok és ásványi anyagok. De vajon melyek ezek az egészséges zsírok? És milyen alapanyagokban találjuk meg őket?
Az egészséges zsírok kifejezést a telítetlen zsírsavakra használják.
Ezeket is két csoportra lehet osztani: az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírokra. Az előbbit tartják a legegészségesebbnek az összes zsírfajta közül. Olyan élelmiszerekben találhatók meg, mint az olívaolaj, a dió vagy az avokádó.
Az utóbbiak, vagyis a többszörösen telítetlen zsírok két fő típusa az Ómega-3 és az Ómega-6 zsírsavak, amelyek esszenciális zsírsavakat.
Ez azt jelenti, hogy a testünk önmagában nem képes előállítani, ám sok alapvető funkcióhoz szükséges.
Az Ómega-3 többnyire olyan ételekben található meg, mint a hal, a diófélék és a magvak, az Ómega-6 zsírsav pedig a növényi olajokban.
Olyan alapanyagokat, amelyek telítetlen zsírtartalma magas, így hozzájárulnak a jóllakottság érzésének fokozásához.
Kattintson a képre, galéria nyílik az alapanyagokkal!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze az összes alapanyagot, majd tegyük a hűtőbe 2 órára.
Tálaljuk hidegen.