Vannak napok, amikor több energiára van szükségünk, mint máskor. Talán épp egy vizsga, hosszú megbeszélés vagy prezentáció előtt állunk. De az is lehet, hogy tudjuk, hosszú nap vár ránk, és sajnos csak kevés időnk marad mindenre. Ezeken a napokon érdemes körültekintően megválasztani az ételeket, amelyeket elfogyasztunk. Ugyanis vannak olyan alapanyagok, amelyek gyorsan, míg mások lassabban ürülnek ki a szervezetünkből. Most azokat gyűjtöttük össze, amelyek elfogyasztása után tovább érezzük magunkat jóllakottnak és energikusnak.

Az egészséges zsírok fontos részei a táplálkozásnak, és mellesleg fokozzák a jóllakottság érzését. Emellett persze számos testi folyamatban játszanak létfontosságú szerepet, illetve gazdagok más tápanyagokban is, mint a fehérje, rostok, vitaminok és ásványi anyagok. De vajon melyek ezek az egészséges zsírok? És milyen alapanyagokban találjuk meg őket?

Az egészséges zsírok kifejezést a telítetlen zsírsavakra használják.

Ezeket is két csoportra lehet osztani: az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírokra. Az előbbit tartják a legegészségesebbnek az összes zsírfajta közül. Olyan élelmiszerekben találhatók meg, mint az olívaolaj, a dió vagy az avokádó.

Az utóbbiak, vagyis a többszörösen telítetlen zsírok két fő típusa az Ómega-3 és az Ómega-6 zsírsavak, amelyek esszenciális zsírsavakat.

Ez azt jelenti, hogy a testünk önmagában nem képes előállítani, ám sok alapvető funkcióhoz szükséges.

Az Ómega-3 többnyire olyan ételekben található meg, mint a hal, a diófélék és a magvak, az Ómega-6 zsírsav pedig a növényi olajokban.

Mit együnk, hogy tovább maradjunk jóllakottak?

Olyan alapanyagokat, amelyek telítetlen zsírtartalma magas, így hozzájárulnak a jóllakottság érzésének fokozásához.

Kattintson a képre, galéria nyílik az alapanyagokkal!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Pixabay / Készítette: Vagelis Dimas

Chia puding

Hozzávalók:

  • 1/2 bögre mangó
  • 1/2 bögre mandulatej
  • 2 evőkanál chiamag
  • 1/4 teáskanál vaníliaaroma

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze az összes alapanyagot, majd tegyük a hűtőbe 2 órára.
Tálaljuk hidegen.

Forrás