A csicsóka egy igen sokoldalú alapanyag, noha nem örvend túl nagy népszerűségnek. Kinézete a gyömbérhez, íze pedig inkább a burgonyához hasonlít. Gumós, évelő növény, amelynek húsa fehér, és szupersztárnak számít, ha az emésztésről és a belek egészségéről van szó. Ezek a kis gumók ugyanis tele vannak inulinnal, amely egy rostféle erős probiotikus tulajdonságokkal. Ám nem ez az egyetlen ok, amiért a csicsóka fantasztikus alapanyag, és több figyelmet érdemelne.
Kattintson a képre, galéria nyílik! Megtudhatja, mi mindenre jó a csicsóka, és hogyan fogyassza!
Csicsókakrémleves
Hozzávalók:
- 2 evőkanál sózatlan vaj
- 2 apróra vágott hagyma
- 2 apróra vágott zellerszár
- 2 gerezd fokhagyma, összetörve
- 1 kg csicsóka, meghámozva, feldarabolva
- 1 liter víz
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Olvasszuk meg a vajat, majd dinszteljük meg rajta a hagymát, a zellert és a fokhagymát.
Sózzuk és borsozzuk.
Adjuk hozzá a csicsókát és a vizet.
Forraljuk fel.
Alacsony lángon, fedő alatt pároljuk addig, amíg a csicsóka megpuhul.
Ízesítsük petrezselyemmel és ételízesítővel.
Amint kész, csukjuk le alatta a gázt, pürésítsük botmixerrel és tálaljuk frissen.