Ha húshagyókedd, akkor palacsinta! A palacsinta világnapja mindig a negyven napos böjt kezdetére, vagyis húshagyókeddre esik. Ezt követi hamvazószerda, amikor megkezdődik a húsvét előtti böjt időszaka. Ám húshagyókedden nemcsak húst ettek utoljára, hanem zsírt és tojást is. Többek között ezért készült palacsinta ezen a napon.
Ünnepeljük meg a palacsinta világnapját ezzel a recepttel! A japán palacsinta puha, felhőszerű, párnás textúrájú, merőben más, mint a mi palacsintánk. Az elkészítése is valamivel több időt vesz igénybe, ugyanakkor megéri kipróbálni.
Nincs még egy ilyen puha palacsinta!

Japán palacsinta
Hozzávalók:
- 150 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál porcukor
- 2 tojás
- zsír vagy olaj a sütéshez
- 180 ml tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Szitáljuk egy tálba a lisztet és a sütőport, aztán keverjük bele a cukrot.
Készítsünk mélyedést a közepébe, és üssük bele a tojást.
Kezdjük el összekeverni, majd adjuk hozzá fokozatosan a tejet.
Végül keverjük bele a vaníliát is.
Hagyjuk egy kicsit pihenni, majd kezdjük el kisütni.
Jó, ha van otthon palacsintagyűrű, ám anélkül is megsüthetjük a szokott módon.
A különbség annyi, hogy nem lesz olyan vastag a tészta.
Tálaljuk ízlés szerint mogyorókrémmel, lekvárral, tejszínhabbal vagy kakaóval.