Noha csak félkilós kenyeret veszünk a boltban, még így is megesik, hogy marad belőle pár szelet két három nap elteltével. Mivel már nem friss, senki nem akarja megenni, ugyanakkor kidobni sincs szívünk. Szerencsére van néhány zseniális módszer, amelynek köszönhetően nem kell pazarolnunk a kenyeret. Ezeket szedtük most egy csokorba.

1. Készítsünk belőle krutont

A szikkadt kenyér tökéletes választás, ha krutont készítenénk az ebédre szánt krémleveshez. Aprítsuk fel a megmaradt kenyeret kockákra, közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Tegyük a kockákat egy tepsire, locsoljuk meg olajjal, szórjuk meg sóval, borssal és ízlés szerint fűszerekkel. Pirítsuk meg, és már kész is.

2. Csak egy szót mondunk: kenyérpizza

Valami finomra vágyik, ami különösebb erőfeszítés nélkül elkészíthető? Próbálja ki a kenyérpizzát! Fogjuk a szikkadt kenyeret, kenjük meg pizzaszósszal,

tegyük rá az ízlés szerinti feltéteket,

a tetejére jöhet a sajt meg az oregánó, aztán mehet a sütőbe pár percre. Lehet belőle reggeli, de akár uzsonna vagy vacsora is.

Kenyérpuding. A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

3. Kenyérpuding desszertnek

Reggelit már készítettünk belőle, most jöhet a desszert! Forraljunk fel egy bögre tejet, keverjünk bele 4 evőkanál vajat. Tegyük félre.

Verjünk fel egy tálban egy tojást, adjunk hozzá ¼ bögre cukrot, egy marék mazsolát és egy csipet sót.

A tejes keveréket dolgozzuk össze a tojásossal. Már csak fel kell kockázni a kenyeret, és egy hőálló edénybe szórni. Öntsük rá a tejes keveréket, és süssük 170 fokra előmelegített sütőben 20-30 percig.

4. Tojásos kenyér reggelire

Unja már a főtt tojást? Meg a rántottát is? Próbálja ki ezt a szórakoztató módszert! Egy pohár segítségével szaggassunk ki egy kört a kenyér közepéből. Tegyünk 1 evőkanál vajat egy serpenyőbe, kezdjük el megpirítani rajta a kenyeret. Üssünk egy tojást a lyukba, majd, amikor a kenyér és a tojás egyik oldala megpirult, fordítsuk meg. Szórjunk rá egy kis sót, borsot, oregánót és tálaljuk reggelire.

5. Hagyományos helyett francia

A szikkadt kenyér tökéletes alapanyaga a bundás kenyérnek, ám ezúttal ne a hagyományosat készítsük,

hanem a franciát.

A tojásba kerüljön egy kis cukor, vaníliáscukor, fahéj, ebbe forgassuk meg a kenyeret és süssük meg. Tálaljuk mézzel, gyümölcsökkel vagy fagylalttal.

+1. Kézenfekvő megoldás: zsemlemorzsa

A megszáradt kenyeret daráljuk le, így készíthetünk belőle házi zsemlemorzsát. Ha még csak szikkadt a kenyerünk, tegyük a sütőbe vagy egy konvektorra, ott pár nap alatt kiszárad. Utána mehet a darálóba vagy az aprítógépbe.