A görögdinnye a nyár egyik legnagyobb slágere világszerte. Segít a fogyásban, csökkenti a gyulladást a szervezetben, és megtisztít a méreganyagoktól – legalábbis ezt olvasni róla az interneten. A görögdinnye diéta – csakúgy, mint bármely más extrém diéta és tisztítókúra – nagy dolgokat ígér. De vajon be is tartja ezeket? A Magyar Konyha utána járt.

A görögdinnye-diétának több változata is kering a neten, a legnépszerűbb talán az a „tisztítókúra", aminek a lényege egy szigorú, de viszonylag rövid megvonási szakasz, amely után az alany visszatér a szokásos étrendjéhez. Az első szakaszban – ez általában három napos – a diétázó kizárólag görögdinnyét eszik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az alany naponta elfogyaszt egy nagy görögdinnyét. A három nap után egyesek rögtön visszatérnek a szokásos étrendjükhöz, mások csak lassan, fokozatosan hoznak vissza az étrendjükbe más élelmiszereket. 

A görögdinnye a nyár egyik legnagyobb slágere világszerte.Forrás: 123rf.com

A kúrának van olyan változata is, amely az első szakasz letelte után két könnyű étkezést engedélyez naponta, ezek között viszont lehet nassolni – persze kizárólag görögdinnyét.

Bár a „görögdinnye diéta" már korábban is ismert volt, világszerte hírhedtté valószínűleg a Netflixen futó Cheer dokusorozat második évada tette. A széria egyik főszereplője, Gabi Butler így nyilatkozott róla:
„Nagyon jó a szervezetünknek, hiszen az összes méreganyagot kimossa. A görögdinnye lényegében víz, így teljesen kitisztít" – magyarázta egy interjúban.

Bár a „görögdinnye diéta" már korábban is ismert volt, világszerte hírhedtté valószínűleg a Netflixen futó Cheer dokusorozat második évada tette.Forrás: Taste of home

A szakértők azonban nem így gondolják. A Mashed által megkérdezett táplálkozástudós, Jaime Bachtell-Shelbert határozottan nem támogatja a kizárólag görögdinnye fogyasztáson alapuló diétát. „Bár a görögdinnye-fogyasztás remek kiegészítése egy teljes, növényi alapú étrendnek, nem alkalmas arra, hogy a napi teljes kalória- és tápanyagmennyiséget kizárólag ezzel oldjuk meg" – magyarázza a szakember.A Cosmopolitan által megkérdezett szakember, Signe Svanfeldt – aki egyébként a Lifesum nevű tápanyagkövető applikációval is együttműködik – hangsúlyozta:
egyetlen olyan élelmiszer sincs, amely önmagában fogyasztva kiegyensúlyozott étrendet tudna biztosítani a számunkra. Ráadásul a testünk magától is jól kiépített méregtelenítő apparátussal rendelkezik: a veséinknek, a májunknak éppen ez a feladata.A Healthline által megkérdezett dietetikus-táplálkozástudós, Jessica Marcus szerint a görögdinnye diétához hasonló étrendek azért vonzóak, mert csak egy rövidtávú elhatározást igényelnek.
„Az egész életmódot megváltoztató, hosszú távú étrendváltoztatással szemben, ezek a diéták realisztikus, gyors, konkrétan elérhető célokkal kecsegtetnek.

Itt a népszerű gyümölcs szezonja.Forrás: Shutterstock

Az emberek sokkal szívesebben büntetik magukat, ha tudják, hogy a dolog csupán pár napig tart" – fejtegeti. A görögdinnyét ráadásul a legtöbb ember szereti. Sokkal szívesebben vesszük rá magunkat a diétára, ha közben valami olyat ehetünk, amit szeretünk. – jegyzi meg Marcus.

Előnyök és hátrányok – merre billen a mérleg nyelve?

Mellette szól:
A görögdinnye víztartalma valóban nagyon magas, 90 százalék feletti. Ezért remek hidratáló, frissítő hatású és alacsony a kalóriatartalma. Hamar el is telít (bár csak ideig-óráig). Emellett jó A- és C-vitaminforrás, és magas az ásványi anyag, illetve az antioxidáns tartalma is.
Egy csészényi érett görögdinnyében 46 kalória, és többféle vitamin (például A, B1, B6 és C) van. Jó likopinforrás – ez az antioxidáns kiemelt szerepet játszik például a szív megbetegedéseinek vagy a rák kialakulásának megelőzésében. A görögdinnyében található az élelmiszerek közül a legtöbb citrullin. Ez az aminosav fontos szerepet tölt be a véráramlás megfelelő működésében. A görögdinnye magja is ehető, sőt, remek snack: könnyen pirítható, és tele van vassal és magnéziummal, írja a Mashed.

Ellene szól:
Mindezek ellenére Bachtell-Shelbert elmagyarázta, miért is nem ajánlja senkinek a görögdinnye diétát:
„A görögdinnyében kevés a fehérje és a zsír, alacsony a rosttartalma is, és a szervezettől alapvető vitaminokat és ásványokat von el.

Minél sárgább a földön fekvő rész, annál érettebb a dinnyeForrás: Natural Cures

Hosszú távon mindezek egészségügyi következménnyel járnak: például izomvesztéssel, megváltozott bélrendszeri mikrobiommal, emésztőrendszeri tünetekkel, feledékenységgel, koncentrációzavarral vagy instabil vércukorszinttel."
Mivel a görögdinnye kúra során a szervezet létfontosságú tápanyagokhoz – például fehérjéhez és zsírokhoz – nem jut hozzá, így a szakemberek gyerekeknek, várandósoknak, cukorbetegeknek, krónikus betegeknek, vagy legyengült immunrendszerűeknek egyáltalán nem ajánlják. Marcus azt is kihangsúlyozza, hogy mint a legtöbb hasonló, kizárólagos diéta, ez sem szolgál hosszú távú megoldással.
Amint a villámdiéta véget ér, az emberek újra előveszik régi, rossz szokásaikat, visszahízzák az elvesztett kilókat, és újabb, gyors megoldás után kutatnak. – összegzi a véleményét a szakember, aki hozzáteszi: „Általában nem pártolom az extrém, korlátozó diétákat és tisztítókúrákat. Azonban ha valaki teljesen egészséges, egy ilyen, 1-2 napig tartó szakasz nem jelenthet komoly problémát. Ha valakinek van egy egészséges, teljes étrendterve a görögdinnye diéta utánra is, csak egy beindító lökésre van szüksége, akkor rajta."
Valószínű, hogy a következő hetekben egyre több hírességgel készült interjúban olvashatunk majd erről a kúráról, de azt jó tudni, hogy a szakemberek alapvetően egyáltalán nem javasolják. A görögdinnye isteni finomság, kizárólag csak ezen élve viszont a szervezet nem jut a működéséhez elengedhetetlen „üzemanyagokhoz", ezt ne felejtsük el.