Könnyű desszert a nyári estékre: így készül a citromos, görög joghurtos sajttorta
2023. július 20. 08:17
görög joghurtos sajttorta
Vágólapra másolva!
A sajttorta az elmúlt években lett hazánkban is kedvelt édesség - nem véletlenül. Egyszerű és könnyen elkészíthető, nem igényel különösebb technikai tudást. A citromos, görög joghurtos torta jó választás különleges alkalmakra, vagy ha egyszerűen csak egy kis édességre vágyunk a hétköznapokon - mutat rá a Mindmegette.
A sajttortát világszerte kedvelik: a lágy, selymes töltelék tökéletes kontrasztban van a ropogós alappal. Az elegáns megjelenés, a gazdag ízek közül mindenki megtalálhatja a kedvencét, legyen szó a klasszikus New York-i sajttortáról, gyümölcsös variációkról, vagy akár csokoládés vagy karamellás változatokról.
A népszerű hazai portál ezúttal egy könnyű, nyári desszert receptjét mutatja be:
Citromos görög joghurtos sajttorta
Hozzávalók 12 szelethez:
50 dkg görög joghurt
50 dkg ricotta sajt
20 dkg darált keksz
8 dkg vaj
3 ek méz
1 darab tojás
1 darab citrom
1 tk vaníliakivonat
Elkészítése:
A görög joghurtot és a ricottát keverjük alaposan össze egy tálban.
Egy szitát béleljünk ki sajtkendővel/textilpelenkával, tegyük egy tál fölé. Öntsük bele a joghurtos-ricottás keveréket, a tetejét fedjük le fóliával. Tegyük hűtőbe egy éjszakára, hogy a felesleges nedvesség kicsöpögjön a keverékből.
Másnap keverjük össze a darált kekszet az olvasztott vajjal, majd nyomkodjuk egy 23 centis sütőpapírral bélelt tortaformába.
Melegítsük elő a sütőt 165 fokra.
A joghurtos-ricottás keveréket keverjük össze a mézzel, tojással, citromhéjjal és a vaníliával. Aki édesebbre szeretné, adhat még hozzá mézet.
Öntsük a keveréket az előkészített tésztára, egyengessük el rajta.
Toljuk a sütőbe 30 percre, az a jó, ha a közepe még picit remegős. Tegyük a hűtőbe pár órára, mielőtt tálalnánk. Mézzel meglocsolva, magvakkal kínáljuk.