Itt vannak Benke Laci bácsi legjobb receptjei - videók

Benke Laci bácsi, szakács, mesterszakács
Vágólapra másolva!
Ki ne emlékezne Benke Laci bácsira, aki a 90-es évek végén tévés szakácsként vált országosan ismertté? Emblematikus, csibészes mosolyával, korpulens alkatával és közvetlen stílusával lopta be magát tévénézők millióinak szívébe.
Vágólapra másolva!

Mindenki Laci bácsija, természetesen nem ekkor kezdte pályafutását:

már 1966-ban a Szabadság Szállóban volt hidegkonyhafőnök – 18 évesen.

Ezután a Tihanyi Motel, majd a Gundel Étterem séfhelyetteseként munkálkodott. Később, Párizsban, a Magyar Ház séfjeként dolgozott, majd hazatérése után, 1974-től a Gundel Károly Vendéglátóipari Szakközépiskola tanára volt 18 évig.

1988-ban csapatával megnyerte a frankfurti szakácsolimpiát.

2000-ben adta ki első szakácskönyvét, ám az országos ismertséget saját főzős műsora, az ATV-n látható Laci bácsi konyhája hozta meg számára. Ebben a műsorban – ahogy aztán később a YouTube-os főzőcsatornáján is – az egyszerű, házias, magyaros fogások voltak főszerepben. Az, hogy vérbeli pedagógus volt, itt sem tudta levetkőzni: mindegyik ételt úgy készítette el, hogy a folyamatokat az is követni tudja, aki soha életében nem fogott még fakanalat a kezébe.

Bár szakácsművészetét sok támadás érte, elsősorban az alapanyagok megválasztása és az avítt technológiák alkalmazása miatt, tény, hogy szenvedélyesen szeretett főzni, és küldetésének tekintette, hogy a magyar gasztronómiát minél több emberrel megismertesse, megszerettesse - itthon és külföldön egyaránt. Az, hogy tanárnak első osztályú volt, arról nem csak a munkájáért kapott kormánykitüntetés tanúskodik, hanem azok a sorok, amelyekkel egykori iskolája és tanítványai emlékeztek rá, amikor a szakácsolimpikon 2019 júniusában hosszan tartó betegeskedés után elhunyt.

Benke Laci bácsira most mi is néhány legendás receptvideójával emlékezünk - a csatorna legnépszerűbbjei közül válogattuk ki a legjobbakat. Egy biztos: ha a klasszikus magyaros ízvilág rajongói vagyunk, és szeretnénk visszahozni egy kicsit a nagyanyáink házias konyháját, Laci bácsi receptjeiben nem csalódunk!

Palócleves, ahogy Benke Laci bácsi készíti – borajánlóval a végén:

Magyaros gombaleves:

Túrópogácsa Laci bácsi módra:

Libamáj zsírjában:

A sort a Laci bácsi konyhája utolsó videójával zárjuk, ami épp Benke László halálának napján élesedett az oldalon. Van abban valami szívszorító, hogy ezzel a merőben más irányt követő, de azért nyomokban mégiscsak némi magyaros jelleget tartalmazó recepttel zárta földi pályafutását a legendás mesterszakács.