Ezeket a szabályokat érdemes betartani, ha házi tejet innánk

nyers tej
nyers tej
Vágólapra másolva!
Vajon fel kell forralni a tejet, mielőtt megisszuk vagy sütéshez, főzéshez felhasználjuk? A boltban kapható hőkezelt tejekkel nagyjából tudjuk, hogy mi a helyzet, de az egyre több helyen kapható nyers tej miatt a kérdés nagyon is aktuális.
Vágólapra másolva!

A nyers tej iránti igény folyamatosan növekszik, mivel sokan – egyébként ez tudományosan nem igazolt! – pozitív egészségügyi előnyöket tulajdonítanak neki. Ha nyers tejet vásárolunk, minden esetben fel kell forralni, hiszen egészségre ártalmas, betegségeket okozó baktériumokat tartalmazhat. A boltban kapható pasztőrözött tej azonnal fogyasztható, és ha meleg tejet ír a recept, akkor sem kell forralni.

Válasszunk egy rozsdamentes edényt, aminek vastag az alja; a tej így egyenletesen melegszik fel anélkül, hogy odaégne!

Mivel a tej „kényes", könnyen átveszi a szagokat, ízeket, és az edényben lévő láthatatlan ételmaradékok, mikrosérülések miatt könnyen leég, jó, ha kinevezünk egy tejeslábost, amiben mást nem főzünk.

Ha nyers tejet vásárolunk, minden esetben fel kell forralni. Forrás: Mindmegette.hu

Közepes lángon melegítsük addig a tejet, míg apró buborékok jelennek meg, majd kapcsoljuk ki főzőlapot, vagy zárjuk el a gázt.

A tejnek bőven elég 5-7 másodpercig forrni, nincs szükség hosszú percekre ahhoz, hogy a káros mikroorganizmusok elpusztuljanak.

Magáról a mikró használatáról is megoszlanak a vélemények, így természetesen a tej forralását is vannak, akik ellenzik.

Ha használunk mikrót, nyugodtan felforralhatjuk benne a tejet is.

Öntsünk kevés tejet egy mikrózható edénybe, és 15 másodpercenként megkeverve indítsuk el kb. 70%-os teljesítménnyel. Amikor a tej gőzölni kezd és apró buborékok jelennek meg, kész. Egy átlagos teljesítményű mikróban ez 2-2,5 perc.

Tippek, trükkök

1. A nyers tejet hűtve, a lehető legrövidebb idő alatt juttassuk haza.
2. Ne kóstoljuk meg, és ne engedjük, hogy a családtagok beleigyanak!
3. Forralás után, ha nem szeretnénk felhasználni, hideg vízben hűtsük ki.
4. Ha kihűlt, hűtőszekrényben, lefedve tároljuk, így akár több napig is eltartható.
5. A nyers tejes edényt mosogatószerrel alaposan mossuk ki, forró vízzel öblítsük át, majd felhasználásig szennyeződéstől védetten tároljuk, és más élelmiszer, vagy ital tárolására ne használjuk.

Forrás: Mindmegette