Minden, amit a kurkumáról tudni kell

kurkuma
A közvetlen antioxidáns hatás mellett a kurkumin számos antioxidáns enzim aktiválásával fokozza a sejt oxidatív stressz elleni védekezését
Vágólapra másolva!
Egészségünk megőrzésének érdekében világszerte nő az érdeklődés a természetes gyógymódok iránt. Ennek köszönhetően egyre több figyelem irányul olyan élelmiszerekre, köztük növényekre és fűszerekre, amelyek hozzájárulhatnak testünk jólétéhez. Az egyik ilyen kincs, amit ősi idők óta használnak egészségügyi és kulináris célokra, a kurkuma. Ez az arany színű fűszer azonban nem csak ételek és italok ízesítésére szolgál, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik.
Vágólapra másolva!

A kurkuma, vagy kevésbé ismert nevén indiai sáfrány Indiában és Délkelet-Ázsiában őshonos növény. Gyönyörű, narancssárga színű gyökerét az emberek már több ezer évvel ezelőtt használták fűszerként és gyógyászati célokra egyaránt.

Az ókori indiai ayurvédikus gyógyításban is fontos szerepet játszott, és még ma is számos hagyományos orvosi rendszerben alkalmazzák világszerte.

Ennek az értékes növénynek a központi összetevője a kurkumin nevű vegyület, mely az élénksárga színért és a jellegzetes ízért felelős összetevő, azonban valódi varázsa egészségügyi előnyeiben rejlik.

A kurkumának erős gyulladáscsökkentő hatása van. Ezt az előnyét különösen az arthritis, az ízületi gyulladás és más gyulladásos betegségek esetében lehet kihasználni. Az orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása csökkentheti a fájdalmat és javíthatja az életminőséget.

A kurkuma antioxidánsokban gazdag, amelyek segítik az immunrendszer erősítését. A megfelelő immunitás a betegségek elleni védekezés alapja. Étrendjébe illesztve növelheti szervezete ellenálló képességét.

A kurkuma az egyik leghatékonyabb élelmiszer a rák leküzdésében.

Kémcsőben és állatokon végzett kutatások egyaránt kimutatják a kurkuminban található széles spektrumú rákellenes hatóanyagokat, amelyek azonosítani tudják a lehetséges rákos sejteket, és beindítják azok önmegsemmisítő reakcióit.

A népszerű fűszert étrendünkbe illesztve növelhetjük szervezetünk ellenálló képességét. Forrás: Shutterstock/Alexander Ruiz Acevedo

Gyulladáscsökkentő, emésztéssegítő hatásának köszönhetően alkalmas gyomorpanaszok enyhítésére. A kurkumin fokozza a gyomorsav, illetve az epesav termelését, így könnyebbé teszi az emésztést, megelőzve ezzel a puffadást és a kellemetlen teltségérzetet.

Néhány kutatás arra utal, hogy hozzájárulhat a memória és a hangulat javításához, valamint enyhítheti az Alzheimer-kór és más neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát.

A kurkumát használhatjuk főzéshez, italokhoz, vagy kiegészítőként is bevehetjük. Íze enyhén fűszeres, pikáns és kissé kesernyés, különféle curry-k és egyéb ízletes ételek alapját képezheti. A belőle készült kapszulák szintén könnyen elérhetők és kényelmesek a napi bevitelhez. Ezek magas koncentrációban tartalmazzák a kurkumát, így garantálják az egészségügyi előnyök maximális kiaknázását.

A kurkuma, vagy kevésbé ismert nevén indiai sáfrány Indiában és Délkelet-Ázsiában őshonos növény. Forrás: Origo

A hagyományos indiai ital, a "kurkuma latte" is egyre népszerűbb a világ különböző részein. Ez a meleg frissítő kurkuma, tejszín vagy növényi tej és méz felhasználásával készül, és rendkívül finom módja annak, hogy élvezzük az aranyfűszer egészségügyi előnyeit. További lehetőségként teának elkészítve is ízletes ital.

A kurkuma nemcsak az egészségünk számára fontos, hanem a szépségünk szempontjából is kincset rejt.

Segít a bőr tisztításában és ragyogóvá tételében. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai hatékonyan kezeli a pattanásokat és bőrproblémákat. Az antioxidánsok védelmet nyújtanak a bőr öregedése ellen, és segítenek megelőzni a ráncok kialakulását. Hajmaszkok részeként használva erősíti a hajszálakat, fokozza fényességüket. Emellett hozzájárulhat a fejbőr egészségének megőrzéséhez és a korpásodás elleni harchoz.

A kurkumának erős gyulladáscsökkentő hatása van. Forrás: Shutterstock

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kurkuma erős színű és pigmentált fűszer, és a bőrre, hajra való közvetlen felvitel előtt érdemes óvatosan eljárni, hogy ne hagyjon maradandó elszíneződést.

A kurkuma valóban egyedülálló és különleges természetes összetevő.

Kezdjük el beépíteni étrendünkbe és élvezzük az ízletes ételeket, miközben támogatjuk egészségünket. Ne hagyjuk ki ezt a "csodafűszert" az életünkből!

Forrás: Mindmegette