Lassan itt az év vége, egyre többször kutatunk mézessütemény-receptek után, a finom, fűszeres süteményt pedig több ízben is elkészíthetjük. Mutatjuk, hogyan varázsolhatjuk az asztalunkra egyszerűen ezt a csokibevonatos aprósüteményt - egy kicsit másképp.
A karácsonyi időszakban Aachenben a helyi mézeskalács, a Printen az egyik nagy sláger, többféle keménységben és ízben létezik, az egészen keménytől a lágyig; választhatjuk a natúr vagy különböző csokikkal bevont változatot.
Printen
Hozzávalók:
- 1 dkg kandírozott narancs- és citromhéj
- 30 dkg finomliszt
- 15 dkg rozsliszt
- 2 tk mézeskalács-fűszerkeverék
- 37.5 dkg méz
- 1 tk szalalkáli
- 8.5 dkg barna cukor
- 10 dkg kandiscukor
- 1 db tojássárgája
- 1 tk szódabikarbóna
- 5 ek tej
- 15 dkg étcsokoládé
- 1.5 dkg növényi zsiradék
- 5 dkg aszalt gyümölcs vegyesen

Elkészítés:
- Az aacheni mézeskalács elkészítéséhez egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a finomra aprított kandírozott citrushéjakat, a kétféle lisztet és a fűszerkeveréket.
- A mézet megmelegítjük, de nem forraljuk fel. Hagyjuk hűlni 5 percig, majd a liszthez öntjük. A robotgép dagasztókarjával alaposan összegyúrjuk, majd hagyjuk kihűlni.
- A szalalkálit feloldjuk 1 ek hideg vízben.
- A barna cukrot és a kandiscukrot beledolgozzuk a tésztába. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a szódabikarbónát és a feloldott szalalkálit, majd alaposan összedolgozzuk a mézeskalács tésztát. Végül kézzel is kicsit átgyúrjuk.
- A tésztát meghintjük egy kevés liszttel, és kinyújtjuk kb. 40×42 cm-es négyszöggé. Kb. 3×10 cm-es csíkokra vágjuk, és 2-3 sütőlemezen elosztjuk, amelyet sütőpapírral fedünk le. Villával megszurkáljuk a csíkokat, és mindegyiket megkenjük tejjel. Majd egymás után 175 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses: 150 fok) adagonként kb. 12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve a sütőpapírral együtt lehúzzuk a sütőlemezről, és hagyjuk kihűlni.
- Közben a csokit felaprítjuk, és a növényi zsiradékkal együtt kis lábasban forró vízgőz felett megolvasztjuk. 10 percig hűlni hagyjuk.
- Az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk. A kihűlt mézeskalácsok egyik végét ferdén belemártjuk a csokiba. A kalácsok csokis végét megszórjuk az aprított aszalt gyümölccsel, a többit pedig kandiscukorral, majd hagyjuk a bevonót megdermedni.
Forrás: Mindmegette