Elérkezett az idő, hogy kipróbáljuk a mézeskalácsot egy kicsit másképp - videó

AACHENI MÉZESKALÁCS
AACHENI MÉZESKALÁCS
Vágólapra másolva!
Lassan itt az év vége, egyre többször kutatunk mézessütemény-receptek után, a finom, fűszeres süteményt pedig több ízben is elkészíthetjük. Mutatjuk, hogyan varázsolhatjuk az asztalunkra egyszerűen ezt a csokibevonatos aprósüteményt - egy kicsit másképp.
Vágólapra másolva!

A karácsonyi időszakban Aachenben a helyi mézeskalács, a Printen az egyik nagy sláger, többféle keménységben és ízben létezik, az egészen keménytől a lágyig; választhatjuk a natúr vagy különböző csokikkal bevont változatot.

Printen

Hozzávalók:

  • 1 dkg kandírozott narancs- és citromhéj
  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg rozsliszt
  • 2 tk mézeskalács-fűszerkeverék
  • 37.5 dkg méz
  • 1 tk szalalkáli
  • 8.5 dkg barna cukor
  • 10 dkg kandiscukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 5 ek tej
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1.5 dkg növényi zsiradék
  • 5 dkg aszalt gyümölcs vegyesen
A mézeskalácshoz némileg hasonlóan Printent eredetileg mézzel édesítették, de ma már általában cukorrépából készült sziruppal édesítik. Forrás: Mindmegette.hu

Elkészítés:

  1. Az aacheni mézeskalács elkészítéséhez egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a finomra aprított kandírozott citrushéjakat, a kétféle lisztet és a fűszerkeveréket.
  2. A mézet megmelegítjük, de nem forraljuk fel. Hagyjuk hűlni 5 percig, majd a liszthez öntjük. A robotgép dagasztókarjával alaposan összegyúrjuk, majd hagyjuk kihűlni.
  3. A szalalkálit feloldjuk 1 ek hideg vízben.
  4. A barna cukrot és a kandiscukrot beledolgozzuk a tésztába. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a szódabikarbónát és a feloldott szalalkálit, majd alaposan összedolgozzuk a mézeskalács tésztát. Végül kézzel is kicsit átgyúrjuk.
  5. A tésztát meghintjük egy kevés liszttel, és kinyújtjuk kb. 40×42 cm-es négyszöggé. Kb. 3×10 cm-es csíkokra vágjuk, és 2-3 sütőlemezen elosztjuk, amelyet sütőpapírral fedünk le. Villával megszurkáljuk a csíkokat, és mindegyiket megkenjük tejjel. Majd egymás után 175 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses: 150 fok) adagonként kb. 12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve a sütőpapírral együtt lehúzzuk a sütőlemezről, és hagyjuk kihűlni.
  6. Közben a csokit felaprítjuk, és a növényi zsiradékkal együtt kis lábasban forró vízgőz felett megolvasztjuk. 10 percig hűlni hagyjuk.
  7. Az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk. A kihűlt mézeskalácsok egyik végét ferdén belemártjuk a csokiba. A kalácsok csokis végét megszórjuk az aprított aszalt gyümölccsel, a többit pedig kandiscukorral, majd hagyjuk a bevonót megdermedni.

    Forrás: Mindmegette