Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Érik a cseresznye: ezért érdemes belőle sokat enni

Vágólapra másolva!
A görögök az istenek eledelének is nevezték a cseresznyét, aminek május végén, június elején párban lecsüngő, formás, szív alakú, gömbölyded bogyói nyitják meg a nyári gyümölcsszezont. 5 érv amellett, hogy miért együnk belőle minél többet, míg tart a szezon!
Vágólapra másolva!

Idén egy kicsit hamarabb kezdődött a cseresznyeszezon, amit mindenképpen érdemes kihasználni. A Mindmegette összeszedett néhány tudnivalót erről a kora nyári gyümölcsről.

REMEK SZOMJOLTÓ

A cseresznye túlnyomó része, azaz a 78-82 százaléka víz, így remek szomjoltó a meleg nyári napokon, az energiatartalma pedig 65-70 kcal (100 grammban). Zsír és fehérje alig van benne, de szénhidrátot és növényi rostot tartalmaz - így a diétázók is nyugodtan fogyaszthatják.

Érik a cseresznye.

KEDVEZŐEN HAT AZ EGÉSZSÉGÜNKRE

Gyorsan megemeli a test energiaszintjét, serkenti a melatonin hormon keletkezését az agyban, így hozzájárul a pihentető alváshoz. Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Jelentős, 10-15 mg-os a C-vitamin tartalma. Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor, kalcium, nátrium, és kobalt tartalma említendő, viszonylag sok, 190-220 mg káliumot, valamint vasat is tartalmaz. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, ezért ideális csemege a fejlődésben lévő gyerekeknek.

TISZTÍTÓ ÉS MÉREGTELENÍTŐ GYÓGYNÖVÉNY

Termését gyógynövényként is számon tartják. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek, ami a pattanások elmulasztását is segítheti.

A MEGELŐZÉSBEN IS AZ ÉLEN JÁR

Napi negyed kiló cseresznye fogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében is sokat segíthet.

A cseresznyéből pedig a levestől kezdve ,a rétesen át a sütés nélküli csokis-cseresznyés sütés nélküli tortáig sok mindent készíthetünk a konyhában

Cseresznyés-vaníliás pite

Ahogy az Origo is beszámolt róla, nem is gondolnánk, mi mindenre jó az emberek egyik kedvenc gyümölcse. Így lehet könnyedén kimagozni a cseresznyét. Egy praktika, amivel biztosan nem fog tönkremenni a cseresznye a fán.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről