Így válasszon mézédes görögdinnyét!

Vágólapra másolva!
A görögdinnye a nyári gyümölcsök közül a legnépszerűbb, azonban a tökéleteset megtalálni nem is olyan egyszerű, különösen, ha egészben vásároljuk. A termelők szerint szerint zamatos, édes termés várható, ha az időjárás a továbbiakban is a termesztésnek megfelelően alakul.
Vágólapra másolva!

Miért olyan jó a dinnye a forró napokon? 

Mert nagyon magas a víztartalma, így gyorsan oltja a szomjat és hűsíti a testet. Sajnos azonban gyakran előfordul, hogy a mézédes, roppanós belső helyett kásás, ízetlen a dinnye húsa. 

Lékeltetni, azaz a dinnyét megkóstolni egy jó ideje már nem lehet, így kénytelenek vagyunk a dinnye külsejére hivatkozva vásárolni. 

Ez abból a szempontból nem is baj, hogy az egész dinnye sokkal tovább, akár 7 napig is megőrzi a frissességét - írta a Mindmegette.

dinnye
Képünk illusztráció!
Fotó: Blankets & Tea / AFP

Az első, amit figyelembe kell venni, az a dinnye mérete

A kis dinnyék gyakran nem elég édesek, míg a nagyon már túlérettek, ezért ajánlott a közepes méretet választani. 

Ha szemre megvan ez a méret, ellenőrizni kell a súlyát

A súly azt jelzi, hogy mennyi húsa van a dinnyének, és hogy mennyire lédús a gyümölcs. A jó dinnyének ezen kívül enyhe, kellemes aromája van, különösen az alján. 

Ha intenzív, túl édes szagot, vagy eredt gyümölcsillatot érzünk, az azt jelenti, hogy a dinnye már nagy valószínűség szerint nem jó.

Watermelon,Field,Ready,For,Harvest,With,Close-up,Of,Ripe,,Red
Görögdinnye
Fotó: sadecestock / Shutterstock/Copyright (c) 2024 sadecestock/Shutterstock.  No use without permission.

Nézzük meg a gyümölcs alján lévő foltot is

Ennek sárgának kell lennie; ha fehér, a dinnye biztosan nem érett. A folt egyébként az a hely, ahol a dinnye az érés során a földdel érintkezett. Minél sárgább vagy narancssárgább a folt, annál érettebb a dinnye.

Nagyon fontos azt megnéznünk, hogy milyen a görögdinnye kocsánya

Állapota ugyanis utal arra, hogy mikor szedte le a termelő. Ha még friss és zöld a szára, vagy meg van csavarodva, akkor nem volt rendesen ideje beérni. Ez utóbbi esetben ugyanis a dinnye forgatásával próbálták az érési folyamatot gyorsítani. Ne vegye meg, mert éretlen! Akkor igazán ízletes , ha a kocsány már száradt, de még nem teljesen. Ilyenkor pontosan jó időben került a piacra. 

A dinnye színe is árulkodó

A legjobb dinnyéknek mély, gazdag zöld színük van. A rajta lévő jellegzetes sárgásbarna karcolások azt jelzik, hogy a gyümölcs lédús.

Végül ütögessük vagy rázzuk meg a dinnyét

Ha mély hangot ad ki, mintha zörögne, akkor megvehetjük. Ha csendes, akkor a gyümölcs éretlen.

Extra tipp:

Egy másik apróság, amely elárulja, hogy a dinnye nem ízletes, a szára. Ha még zöld, a gyümölcs nem lesz túl édes és lédús. Jobb, ha olyan példányokat keresünk, amelyeken barna folt van a szár helyén.

dinnye
Kezdődik a dinnyeszezon.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / ARNE DEDERT / DPA

Hazánkban is elkezdődött a dinnyeszezon. A friss gyümölcs több tucat magyar termelőtől érkezik a magyar áruházakba, akik szerint zamatos, édes termés várható, ha az időjárás a továbbiakban is a termesztésnek megfelelően alakul.

A görögdinnye neve a görög "pepon" szóból ered, amely "nagy tököt" jelent, és a tökfélék családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Az angol megfelelője a watermelon, amely a dinnye bőséges víztartalmára utal. 

Puffadással járhat a fogyasztása

Korábban már beszámoltunk arról, hogy görögdinnye fogyasztásnak is lehetnek káros következményei. Ez a zöldség-gyümölcs az egyik legjobb forrása a likopinnak, amely a húsa jellegzetes vörös színét adja. A likopin egy karotinoid vegyület, amelynek számos egészségügyi előnye van, például védi a szív- és érrendszert, valamint csökkenti a bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. Ez az antioxidáns hatással van a szív egészségére, ám

ha túlzásba visszük a fogyasztását, gyomorbántalmakat okozhat: 30 mg likopin után jelentkezhet puffadás, hasmenés és emésztési zavarok.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről