II. Erzsébet korábbi szakácsa elárulta, hogyan készül a tökéletes sült kolbász

sült kolbász hagyományos magyar étel
Sült kolbászt is lehet kóstolhatni - illusztráció
Vágólapra másolva!
Jeff Baker, aki nem mellesleg II. Erzsébetnek is főzött, a közelmúltban nagy port kavart, amikor azt állította, hogy az emberek többsége több nagy hibát is elkövet, amikor kolbászt süt. A Michelin-csillagos séf szerint néhány alapszabály ismeretében tökéletesen tudjuk elkészíteni a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő ételt.
Vágólapra másolva!

A díjnyertes séf - aki nem mellesleg II. Erzsébetnek szakácsaként is dolgozott - azt állítja, hogy a kolbászsütésnél öt olyan szabály van, amit be kell tartani, ha tökéletes végeredményre vágyunk. Véleménye szerint ezeket kevesen ismerik, így ennek a nagy klasszikusnak az elkészítésénél a legtöbb ember hibát hibára halmoz.

A Michelin-csillagos séf szerint néhány alapszabály ismeretében tökéletesen tudjuk elkészíteni a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő ételt. Forrás: pixabay.com

Ezért következzenek most azok a bizonyos lépések Jeff Baker konyhájából, melyeket ha betartunk, a mi sült kolbászunk is tökéletes lesz:

  1. Előkészítés
    Fontos, hogy a kolbász ne a hűtőből kerüljön a serpenyőbe. Ez egészen pontosan annyit jelent, hogy főzés előtt legalább 20 perccel vegyük ki a hidegről, és hagyjuk állni picit szobahőmérsékleten. Erre azért van szükség, mert így a kolbászunk egyenletesen fog főni, majd később sülni, ráadásul abban is segít, hogy ne repedjen ki a serpenyőben.
  2. Milyen edényben készítsük?
    Mindenképpen olyan serpenyőt használjunk, ami tapadásmentes, alatta a lángot pedig állítsuk alacsonyra vagy enyhén közepesre.
  3. Zsiradék
    Egy púpozott teáskanál kacsa- vagy libazsírra lesz szükségünk, amit egyenletesen terítsünk el a serpenyő alján. Figyeljünk arra, hogy a teljes sütőfelületet érje a zsiradék, a felesleget pedig távolítsuk el.
  4. Állandó hőfok
    Miután belekerült a kolbász a serpenyőbe, próbáljunk állandó hőfokot tartani a rendszeres forgatás mellett. 10-12 perc sütés után a kolbászoknak már olyan gyönyörű aranyszínük lesz, mint ahogy azt a nagykönyvben írják.

Mielőtt tálalnánk a sült kolbászt, pihentessük egy kicsit.

A séf szerint akkor lesz igazán jó a végeredmény, ha a hőmérséklete 70 fok környékén mozog, nyomásra pedig kemény és feszes.

A titok tehát nem más, mint a megfelelő serpenyő, az elegendő zsiradék, na és persze a legfontosabb, a pihentetés sütés előtt és után is.

Ha a finom fogáson kívül más, érdekes cikkeket is olvasna a gasztronómia témájában, akkor keresse fel a Mindmegette oldalát.