7 okunk is van rá, hogy mikor fogyasszunk gyömbért

gyömbér
Vágólapra másolva!
Bár egy ideig kevésbé volt sláger a gyömbér, napjainkban reneszánszát éli, hiszen a jól ismert jótékony élettani hatásán túl egyre több receptben is fellelhető. Cikkünkben számba vettük a legfontosabbakat!
Vágólapra másolva!

A gyömbérről köztudott, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal - de nézzük mit jelent ez konkrét számokban.

100 g friss gyömbérben:

  • 17 mg kalcium
  • 4 mg C-vitamin
  • 11 g szénhidrát
  • 0,7 g zsír
  • 330 mg kálium
  • és mindössze 61 kcal rejlik.
A megfázás kezelésén túl számtalan jótékony hatása van ennek a népszerű gyógynövénynek. Forrás: Shutterstock

Ezért érdemes rendszeresen gyömbért fogyasztanunk:

  1. Támogatja az emésztést
    A gyömbérben lévő fenolos vegyületek csökkentik a bélirritációt, és segítik a tápanyag felszívódását. Fogyasztása elősegíti a nyál- és epe termelődést. Egy tanulmány szerint az étkezés előtt 1,2 gramm gyömbérpor fogyasztása felgyorsítja a gyomor kiürülését és 50 százalékban csökkenti az emésztési panaszokat.
  2. Csökkenti az émelygést
    Gyömbértea vagy nyers gyömbér fogyasztása javasolt émelygés esetére is. A kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen, de a kismamák reggeli rosszullétére is kitűnő "orvosság".
  3. Enyhíti a fájdalmakat
    Klinikai vizsgálatok szerint a napi gyömbér fogyasztás 25 százalékkal csökkenti az izomfájdalmat. Gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi problémákra is alkalmazzák és nagyon hatásos a menstruációs görcsök ellen is.
  4. Csökkenti a vércukorszintet
    2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél figyelték meg, hogy ha naponta 2 gramm gyömbérport elfogyasztottak, akkor egy hónap múlva 10 százalékkal csökkent a cukorszintjük. A gyömbér fogyasztásával a cukorbetegségek által kiváltott szövődmények is megelőzhetőek.
  5. Csökkenti a szívbetegség kockázatát
    Csökkenti a magas vérnyomást, és mivel a gyömbérnek vérhígító hatása is van, ezáltal csökkenti a vérrögképződés kockázatát és a koleszterinszintet is.
  6. Segíthet a rák megelőzésében
    A gyömbér egyik fő összetevője, a gingerol. Egyes kutatások szerint ez a vegyület a rákos megbetegedések, különösen a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkentheti.
  7. Javítja az agy működését
    Egy publikáció szerint a középkorú nőknél a napi gyömbérfogyasztás javítja a kognitív funkciókat, a memóriát, a reakcióidőt, a megfigyelőképességet.

Ha kíváncsi más növények jótékony hatásaira is, akkor látogasson el a Mindmegette oldalára!