Kukorica krémleves és kukorica torta

kukorica krémleves
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Leves:

Elkészítési idő: fél óra

Alapanyagok:

  • 5 cső kukorica
  • 3 dl tejszín
  • egy teáskanál chilipor
  • egy gerezd fokhagyma
  • két szál rozmaring
  • só, frissen őrölt bors
  • szarvasgombaolaj
  • betétnek 4 db közepes vargánya/rókagomba
  • egy rozmaringág

A kukoricákat a rozmaringággal megfőzöm, levágom a szemeket.

Alaposan összeturmixolom a főtt szemeket a tejszínnel és átpasszírozom. A passzírozóban maradt szemetet nem dobom el, kell a tortához.

A pépet elkeverem a chilivel, sózom, tányérokba töltöm, durva feketeborsot, apróra vágott fokhagymát szórok rá, meglocsolom szarvasgombaolajjal.

A vargányákat felszeletelem, pár percig pirítom olívaolajon és a sűrű levesre pakolom.

Forrás: Táfelspicc

Torta:

Elkészítési idő:

Alapanyagok:

A szemetesből kifogyott a zacskó, ott állt a pulton bő két marék, tejszínes kukoricahéj, amit máskor, tartalmukkal együtt gond nélkül elfogyasztunk, nem a hagyma papírszerű borításáról, vagy a répa koszos külső rétegéről van szó. Eszembe jutott a spanyol mandulatorta, és azt sütöttem belőle, a mandula helyett kukoricahéjjal.

  • 1,5 dl olívalolaj
  • 150 g cukor
  • 4 tojás
  • A 200 g átpaszírozott kukorica után maradó maghéj
  • 100 g liszt
  • egy teáskanál chilipor

Az olajat, a tojásokat és a cukrot habverővel 10 percig verem, legyen jó levegős, habos, beleforgatom a lisztet, a kukoricát és egy 25 cm átmérőjű, kiolajozott tortaformába öntöm.

Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sül.

Hagymalekvárral, fanyar szederlekvárral, vagy akár tejföllel is tálalható. Nagyon finom, és mivel a kukoricamagok héja emészthetetlen, jó hatással van az emésztésre is.