Milyen lesz a jövő porszívója?

Vágólapra másolva!
A jövőre gondolva az elektromos autók, a gyors közlekedési eszközök és a high-tech eszközök jutnak eszünkbe. Az átlagos háztartási gépek jövőjén viszont ritkán gondolkozunk. Hogyan fog kinézni egy kávéfőző? Milyen porszívókat fogunk használni és milyen funkciókat fognak ellátni?
Vágólapra másolva!

Először is, nem kell túl sokat használnunk a képzeletünket, mert néhány porszívó már most futurisztikus funkciónkkal rendelkezik.

Forrás: Shutterstock

A robotporszívók már képesek egy szobát önállóan kitakarítani. Ezen felül érzékelőket és kamerákat is tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik az akadályok - például székek és asztalok - azonosítását.

Az összes új technológia figyelembevételével a jövőbeli porszívók kategóriáját három fő típusra oszthatjuk.

Porszívók az intenzív vagy akár manuális takarításhoz

Bármennyire is szeretnénk, hogy minden háztartási készülék automatizálódjon a kézi porszívók nem fognak eltűnni. Azok a porszívók például, amelyek tisztítást és mosást is kínálnak egyben, továbbra is használatban lesznek olyan környezetben, ahol különösen nagyok az igények a hétköznapokban. Itt az "ipari" típusú porszívókra gondolok, amelyeket a szállodákban használnak.

A teljesítmény még fontosabb szerepet fog kapni. Végülis a professzionális porszívók elsődleges funkciója nem a kompakt kivitel, hanem a hatékonyság.

Robotporszívók

A robotporszívók népszerűsége folyamatos növekedést mutat és a jövőben még elterjedtek lesznek. Jelenleg egy belépő szintű robotporszívó 30 000 Ft körüli áron kapható, de a felsőkategóriás modellek meghaladják a 200 000 Ft-ot is. Az intelligencia és a funkcionalitás természetesen megjelenik az árban.

A robotporszívóknál szerencsére a technológia gyorsan fejlődik, és az új funkciókat egyre kisebb befektetéssel valósítják meg. Ennek eredményeként arra számíthatunk, hogy a közeljövőben sokkal kedvezőbb áron jutunk hozzá a wifi csatlakozással és akadályérzékelőkkel rendelkező robotporszívókhoz. Ilyen tulajdonságú porszívó esetén a frissítések folyamatosan hozzáadhatók a készülékhez.

Nedves robotporszívók

Emlékeznek M-O porszívóra a Wall-E animációs filmből? A nedves robotporszívók körülbelül annyira kicsik és valószínűleg ugyanannyira aranyosak. Egyszerre akár 30 négyzetméter felületet is megtisztíthatnak, illetve ugyanazokkal az intelligens funkciókkal rendelkeznek, mint a száraz robotporszívók.

Mindenesetre azt kijelenthetjük, nagy jövő áll az ilyen típusú porszívók előtt.